Tallers, jocs, activitats i molts vianants omplen un carrer Aragó lliure de trànsit

Tallers, jocs tradicionals, activitats esportives i molts vianants omplen un inèdit carrer Aragó lliure de trànsit. ACN.

Tallers mediambientals, jocs, circuits de bicicletes, taules de ping-pong, espectacles itinerants o una cadena lila per celebrar el Dia de la Dona. Són algunes de les activitats que aquest diumenge ocupen el carrer Aragó, en el marc de la iniciativa ‘Obrim carrers’, oferint una imatge inèdita d’una de les grans artèries de la ciutat. Sense trànsit rodat, el carrer ha abaixat el volum de decibels i s’ha omplert de persones que hi passejaven a peu, com si fossin a una rambla o passeig per a vianants. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha proclamat que “avui s’està veient la Barcelona del futur, un futur imminent” i ha apuntat que si talls com aquest són possibles també es podran fer “a tots els carrers de la ciutat”.

“Avui a Aragó estem veient la Barcelona del futur, un futur que volem imminent, perquè no podem esperar“, ha proclamat Ada Colau. “Aquesta és la Barcelona que volem”, ha insistit l’alcaldessa . Prenent el pols del que els ciutadans li han traslladat al carrer aquest matí, també s’ha aventurat a dir que “si avui Aragó està tan ple de vida, i la gent està tan contenta que l’haguem tancat als cotxes i obert a les persones, vol dir que ho podem fer a tots els carrers de la ciutat”.
Colau també ha valorat que la coincidència d’aquest tall al trànsit amb la celebració del 8M “no és un coincidència qualsevol, perquè precisament el feminisme planteja posar les persones al centre, i la vida al centre”.
La d’aquest cap de setmana és la segona d’Obrim els carrers’, iniciativa que l’Ajuntament ha ideat aquest 2020 per visualitzar com la circulació ocupa un gran espai a la ciutat i conscienciar dels seus efectes mediambientals.
Entre les deu del matí i les tres de la tarda no circularà cap cotxe ni moto pel carrer Aragó, una via que en un matí de diumenge normal suporta el pas d’uns 64.000 vehicles. El ‘tall’ d’avui se suma al realitzat dissabte a la tarda al Carrer de Sants, Creu Coberta, i també a Via Laietana i Gran de Gràcia, que ja es van estrenar al febrer amb la primera prova d’aquesta iniciativa. I n’hi haurà més, perquè ‘Obrim els carrers’ s’ha de repetir cada primer cap de setmana de mes. Per ara, les dues primeres edicions hauran suposat que 100.000 vehicles deixin de circular per la ciutat (per un dia), segons ha calculat l’Ajuntament de Barcelona.
Això sí, per no escapçar del tot la circulació (transversal) a l’entorn d’aquesta gran artèria, hi ha cinc punts del carrer Aragó per on sí que poden creuar els vehicles. Són els carrers de Villarroel, Urgell, Marina, Lepant i Padilla. El trànsit es restablirà totalment a les cinc de la tarda, dues hores després que culminin les activitats programades.
Un camp de futbol inèdit
La restricció del trànsit al carrer Aragó ha generat imatges inèdites, i algunes d’insòlites, com la celebració d’un partit de futbol en plena calçada que ha enfrontat l’Esquerra i la Dreta de l’Eixample.
Hi ha també zones de pícnic per allargar la jornada, activitats esportives com taules de ping-pong o espai per jugar al bàdminton, circuits de bicis, alguns grups de batucada i ‘marching bands’, espectacles itinerants, i tampoc hi ha faltat una gran una cadena lila per celebrar el Dia de la Dona. A l’encreuament d’Aragó amb la Rambla de Catalunya s’hi ha instal·lat un dels pianos del concurs Maria Canals perquè el pogués tocar qui volgués. Ben a prop, diversos artistes aficionats aprofitaven taules i bancs col·locats al mig de la calçada per immortalitzar aquesta visió inèdita del carrer.