S’obre un expedient sancionador contra el Zoo de Barcelona per la mort d’aus

Durant el temporal Glòria

La Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha iniciat un expedient sancionador contra el Zoo de Barcelona per la mort de nou ocells durant el temporal Gloria, a principis de 2020.

En l’expedient, consultat per Europa Press, el departament considera que s’han comès infraccions greus de la llei de protecció dels animals, consistents a “mantenir als animals en instal·lacions inadequades des del punt de vista higiènic, sanitari i de benestar, si els perjudicis als animals són molt greus”.

A més, la Conselleria estima que s’han d’abonar 28.251 euros en concepte de danys i prejudicis pel valor dels animals morts, més la sanció prevista en la llei.

Es tracta de cinc avocetas comuns i tres xarxets marbrencs, que són espècies protegides, i una fredeluga armada, que estaven en un gabial que es va veure afectada per les fortes pluges del temporal.

La Conselleria ha considerat que el recinte “objectivament no complia ni compleix els estàndards de benestar” perquè no ofereix refugi davant inclemències meteorològiques.

També ha constatat que el Zoo no va fer cap actuació després de les primeres pluges de desembre de 2019, que ja van provocar la mort de quatre ocells, per a millorar el seu nivell de protecció quan va arribar el Gloria.

En una roda de premsa aquest dijous, la Plataforma ZOOXII, que va denunciar els fets per “negligència”, ha celebrat l’obertura de l’expedient però ha demanat que la sanció sigui més elevada i ha exigit el cessament de la direcció del zoo, gestionat per l’empresa municipal B:SM.

La seva coordinadora científica, Rosi Carro, ha lamentat que “en general no es qüestionen les morts en els zoos” i ha demanat accelerar el canvi de model del parc barceloní, anunciat en 2019, per a afavorir un model de preservació de la biodiversitat i d’educació ambiental.

En canvi, fonts municipals han avançat que també presentaran al·legacions “amb la confiança que les acusacions seran finalment desestimades, posant en valor la professionalitat i l’esforç del seu equip pel benestar dels exemplars acollits i per la preservació de la biodiversitat”.

MORT DE PRIMATS
Al seu torn, l’advocada Anna Mulà ha explicat que la plataforma també ha demanat, en unes al·legacions, que l’expedient sancionador inclogui la mort de set primats als pocs dies o mesos de néixer, presumptament per traumatismes i fractures possiblement derivats d’enfrontaments grupals, que també es va denunciar.

Són dos lèmurs de cua anellada, un tití pigmeu, un tití platejat, un mangabey de coroneta blanca i dues titís de cap blanc, sobre els quals Mulà ha demanat el seu decomís immediat perquè vagin a un “entorn adequat” com un centre de rescat de primats.

No obstant això, aquestes fonts municipals han incidit que si la Generalitat no ha inclòs aquest últim punt en la seva proposta de sanció és perquè eren “acusacions sense fonaments tècnics ni de dret”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sitges tanca un any rècord com a escenari de producció audiovisual

Notícia següent

Centelles reviu la Festa del Pi per primer cop des de l’accident del 2019

Notícies relacionades