Les bicis de lloguer de Barcelona hauran de portar un codi QR

La Guàrdia Urbana els podrà llegir a través dels telèfons intel·ligents i saber qui és el propietari o si té la documentació al dia

Les bicis de lloguer de Barcelona hauran d’estar identificades amb un codi QR a partir de la tardor, una mesura que permetrà disposar d’un major control sobre aquesta activitat i comprovar si el vehicle compleix amb els requisits mínims per circular per la ciutat, segons ha avançat aquest dijous ‘La Vanguardia’. La Guàrdia Urbana podrà llegir el codi a través de telèfons intel·ligents, que substituiran les actuals PDA; accedir a les dades del registre de BSM i saber qui és el propietari del vehicle, les seves dades de contacte, si té al dia la seva assegurança o, si és el cas, el certificat d’homologació del Ministeri d’Indústria. El nou sistema, que ja estava previst en la normativa, es començarà a implantar al juny i no serà obligatori fins a l’octubre.
El nou sistema comportarà la implantació d’una nova taxa per cobrir el cost del nou sistema, que també portarà associada una petita matrícula en un adhesiu i un clauer que tindrà el propietari amb la identificació clonada.

D’altra banda, aquesta mesura també permetrà comptabilitzar quants vehicles d’aquest tipus hi ha a la ciutat, on l’Ajuntament calcula que n’hi circulen uns 10.000, i detectar l’intrusisme en aquesta activitat, com ja està succeint amb els cicles de tres rodes.

Aprofitant la tecnologia del QR, el nou sistema d’identificació es podria estendre a les bicicletes particulars a partir del 2019, tot i que en aquest cas no seria obligatori. Segons han explicat fonts municipals, ara es comença a treballar per a un futur estendre aquesta mesura i que les dades entrin en el BiciRegistre, on diversos ajuntaments creuaran les dades i si, per exemple, una bicicleta desapareguda a Barcelona és localitzada en un altre municipi adherit al registre aquesta podrà ser identificada com a sostreta.

Segons ‘La Vanguardia’, consistirà d’un adhesiu ultraresistent que alerta que la bici pot ser identificada per les forces i cossos de seguretat de l’estat. A més, també serà difícil d’arrencar i si en cas que sigui possible el seu número de registre quedarà gravat al quadre.