L’Ajuntament de Barcelona reconeixerà les persones represaliades pel tardofranquisme

El consistori posarà en marxa una comissió de valoració de les víctimes entre el 1960 i el 1978

0
374

L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa una comissió de valoració de les víctimes del tardofranquisme per reconèixer les persones que van patir violacions dels drets a la vida i a la integritat física, moral o sexual durant la seva lluita per recuperar les llibertats democràtiques, sindicals, dels drets nacionals o de l’autogovern de Catalunya. El període on es posarà el focus és el comprés entre el 1960 i el 1978. El tinent d’alcaldia de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ha destacat que el de Barcelona és el primer ajuntament de l’Estat que tira endavant una iniciativa d’aquest tipus. L’objectiu d’aquesta comissió és reconèixer les víctimes, promoure el coneixement i la reflexió sobre el passat de la ciutat i agrair la tasca que han fet les entitats de memòria històrica.
La resolució s’haurà de dictar en un màxim de sis mesos des de l’entrada de la sol·licitud al registre municipal. Poden iniciar els tràmits pel reconeixement de persona represaliada pel tardofranquisme totes les persones empadronades a Barcelona que van patir vulneració de drets entre el 1960 i el 1978. Ho pot fer tothom qui va patir directament el greuge o, en cas de mort directa a causa dels fets, la parella, els fills, els pares, nets o germans. El tràmit es farà a l’Oficina per la No Discriminació.

Caldrà adjuntar proves admissibles en dret, com resolucions judicials o administratives, informes o certificats mèdics per avaluar les conseqüències o seqüeles i, en cas de mort de la persona represaliada, el certificat de defunció i l’acreditació del parentiu.

L’Ajuntament de Barcelona manté una línia de litigi estratègic contra els crims comesos durant la dictadura i la Guerra Civil. S’ha personat en la causa oberta a l’Argentina, contra els bombardejos que va patir la població barcelonina durant la Guerra Civil, i ha presentat dues querelles penals als jutjats de primera instància de Barcelona en l’etapa del tardofranquisme.

FER UN COMENTARI