L’Ajuntament de Barcelona ja treballa per obrir la Model a la ciutadania durant el 2018

L'entrega de les claus per part de la Generalitat es va produir uns dies abans d'acabar l'any

L’Ajuntament de Barcelona ja treballa per obrir l’espai de l’antiga presó Model a la ciutadania durant el 2018, un cop rebudes les claus per part de la Generalitat uns dies abans d’acabar l’any 2017. Així, la previsió es fer algunes petites obres per poder utilitzar algunes zones de forma progressiva, especialment a partir del segon trimestre. Es podrà visitar l’espai memorial i es dissenyarà també una programació estable d’activitats socials i culturals. En paral·lel, es produirà un procés de participació per definir els usos definitius que tindrà tot aquest espai, actualitzant l’acord del 2009. El govern municipal vol construir habitatge de lloguer assequible i equipaments. La intenció és definir els projectes durant aquest any, elaborar-los durant el 2019 i començar les obres el 2020.
A partir d’ara els espais del recinte de l’antiga presó s’aniran obrint progressivament a la ciutadania. Per fer-ho possible, es condicionaran parts del conjunt arquitectònic i dels espais públics, i es realitzarà una senyalització interna explicativa de la presó amb criteris històrics, arquitectònics i memorials.

Segons la previsió de l’Ajuntament, durant el segon trimestre del 2018 es durà a terme la urbanització provisional de l’àmbit del recinte que fa cantonada amb els carrers de Rosselló i Nicaragua, de manera que quedarà obert per a l’ús públic. També s’adequarà la planta baixa de l’edifici d’accés al carrer Entença, que serà utilitzable el segon trimestre, i la planta baixa de l’edifici de tallers del carrer de Nicaragua, disponible el tercer trimestre. Ja està en funcionament una escola de Primària a la confluència dels carrers de Rosselló i Entença.

Al mateix temps, es produirà un procés ciutadà per plantejar quins han de ser els usos definitius de tot aquest espai, els resultats del qual s’incorporaran a la reflexió tècnica i política que es faci des del consistori. L’objectiu és actualitzar l’acord del 2009, que llavors preveia un centre d’educació infantil i primària, una escola bressol, una residència assistida i centre de dia per a la gent gran, un casal de joves, una residència d’estudiants, un espai memorial de la presó Model, un poliesportiu i mantenir l’estructura central del panòptic. Els veïns, però, temen que alguns usos acordats llavors s’eliminin, com la construcció d’un aparcament subterrani.

La proposta del govern passa per quatre eixos: una zona verda d’un mínim de 14.000 metres quadrats; 150 pisos de lloguer assequible; equipaments de proximitat, i un espai memorial. El calendari passa per definir aquests usos durant el 2018, elaborar els projectes el 2019 i començar les obres el 2020. L’Ajuntament injectarà aquest mandat 4,9 MEUR a tot aquest projecte.