La “Revolta Escolar” talla el carrer Entença durant una hora

Avatar photo

El 14 de febrer farà un any que els tres centres públics del carrer Entença van començar una reivindicació que encara no ha tingut cap resposta concreta del consistori.

Batucades, balls, xarranca, música, ball… Un ambient festiu però 100% reivindicatiu és el que s’ha viscut aquesta tarda, entre les 16:30h i les 17:30h, novament en el tercer tall de carrers organitzat davant l’Escola Joan Miró, a la cruïlla dels carrers d’Entença i Diputació. L’acció d’avui, en què han participat també uns altres 45 centres de Barcelona, 5 de Badalona, i un,  l’escola Enric Casassas, de Sabadell, s’emmarca en el que ja s’ha batejat com a “Revolta Escolar” i deriva de les reivindicacions que des de l’any 2019 porta fent ja la plataforma veïnal Eixample Respira.

Les demandes del moviment, que es concentren en un manifest conjunt que té el seu inici el 14 de febrer de 2020, són clares. Les més de 50 AFA (Associacions de Famílies d’Alumnes) i AMPAS (Associacions de Mares i Pares) adherides reclamen uns entorns escolars més pacificats. Això vol dir polítiques clares de reducció de la contaminació. En concret es vol que en els carrers de l’entorn  només es permeti un sol carril de circulació per als vehicles. També s’insta a convertir els aparcaments de cotxes i motos adjacents en zones per a nens i vianants, a limitar la circulació als 20 km/h, a instal·lar radars a les proximitats dels centres escolars i a advertir més clarament de la seva presència. David Alonso, Portaveu de l’AMPA de l’Escola Joan Miró assegura que “de moment l’Ajuntament no ha concretat res més que promeses. Volem que els nens puguin desenvolupar-se plenament en un entorn escolar més segur, amb menys soroll i amb menys contaminació”.

Les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona indiquen que vora el 7% de morts a la ciutat (més de 1000) són causades per la mala qualitat de l’aire. L’Hospital Sant Joan de Déu advertia en un estudi elaborat entre 2011 i 2016 de l’augment de les afectacions més greus de bronquiolitis en infants. Altres investigacions mostren també el paral·lelisme entre la pol·lució ambiental i els casos d’asma, d’ictus o d’altres malalties cardiovasculars, i també una disminució del desenvolupament cognitiu respecte del que hauria de ser el normal. El cas és que des del 2010 l’Àrea Metropolitana de Barcelona supera els límits legals establerts per la normativa europea (Directiva 2008/50/CE) pel que fa al diòxid de nitrogen (NO2) i també els nivells de les anomenades partícules PM10 recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.

L’Ajuntament va prometre el gener de 2020 pacificar els entorns escolars en el marc del projecte “Protegim les Escoles” i es comprometia a fer places o espais amables davant de 78 escoles a finals de 2021, i en més de 200 per a l’any 2023. Com que encara no hi ha res concret sobre la taula, les manifestacions s’han estès darrerament i amb la d’avui, ja s’han celebrat tres jornades unitàries. L’11 de desembre hi van participar 19 centres. El 18 de gener, 36 de Barcelona i 1 de Sabadell. Avui són una cinquantena en total. La intenció és seguir, mentre no hi hagi una resposta convincent de l’altra part, amb el tall de carrers que fixa ja definitivament dia i horari: cada dues setmanes, els divendres a les 16:30h de la tarda.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Pablo Hasél diu que no es presentarà voluntàriament a la presó

Notícia següent

Mor Òscar Hijosa, coordinador de l’ANC a Tarragona

Notícies relacionades