Els usuaris del bus i del metro a Barcelona incrementen un 12,5% en una setmana

Amb el final de l'estat d'alarma no hi ha restriccions d'ocupació al transport públic

Imatge d'un autobús de l'ATM de Barcelona. ACN.

El nombre d’usuaris del bus i del metro de Barcelona segueix creixent setmana rere setmana. Segons un comunicat de TMB, aquesta setmana, de fase 2 i fase 3 de desescalada, s’han registrat 846.000 validacions diàries de mitjana, un 12,5% més que la setmana anterior, quan se’n van fer 752.000 diàries. Si es compara amb la mitjana diària de la primera setmana de juny, se n’han fet 200.000 més, cosa que suposa un increment del 31%. El registre màxim des de l’inici de l’emergència sanitària es va assolir dimecres, quan es van fer 868.445 viatges. Aquestes xifres que se situen un 59,5% per sota del què era habitual abans de la pandèmia. Coincidint amb el final de l’estat d’alarma, ja no hi ha restriccions d’ocupació al transport públic.

A partir d’aquest cap de setmana les xarxes de TMB normalitzen la seva oferta, que serà el 100% de la que correspon per tipus de dia i època de l’any, tant a la xarxa de metro com a la d’autobusos. Fins ara el metro funcionava al 100% els dies feiners i entre el 85% i el 90% els caps de setmana, mentre que circulaven entre el 85% i el 90% d’autobusos segons el tipus de dia.

El que no varia de moment és l’horari fix de la xarxa de metro, que continua sent de 5 del matí a la mitjanit. L’excepció serà la nit de Sant Joan, la del dimarts 23 al dimecres 24 de juny, en què els trens circularan fins a les 2 de la matinada per facilitar els desplaçaments de la ciutadania i la tornada a casa.
Dins del procés de normalització del sistema de transport públic, TMB ha previst que el dissabte 27 de juny es recuperi el funcionament del funicular de Montjuïc en el seu horari de la temporada d’estiu: de 7.30 del matí a 10 de la nit.

Paral·lelament, el departament de Salut manté l’obligació de l’ús de la mascareta sempre que no es pugui mantenir la distància física de seguretat i “en tots els mitjans de transport de viatgers per carretera, per ferrocarril i per cable de competència de la Generalitat”. Això inclou el metro, els autobusos operats per TMB, on es registra un alt grau de compliment (de l’ordre del 98% segons els mostrejos diaris).

L’altra recomanació important és mantenir en tot moment una bona higiene de mans i per facilitar-la s’han col·locat 54 dispensadors de gel desinfectant en 26 de les estacions més importants de la xarxa de metro. Un desplegament que continuarà les pròximes setmanes fins a les 42 estacions.