El CAP Roger entra en funcionament dilluns després d’anys de reivindicacions

El centre atendrà 26.000 persones i té un pressupost de 3,2 milions d'euros

La consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, escoltant la directora del nou CAP Roger; els acompanyen la regidora de Salut, Gemma Tarafa, i el regidor republicà Ernest Maragall. Foto: ACN
El centre d’atenció primària (CAP) Roger, situat en el carrer homònim, entrarà en funcionament aquest dilluns al barri de Sants-Badal. La consellera de Salut, Alba Vergés, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han encapçalat aquest dissabte la comitiva institucional en la jornada de portes obertes, en què han participat desenes de veïns que han volgut visitar l’equipament que feia anys que reivindicaven. El centre, situat en un edifici de l’Ajuntament de Barcelona i gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), atendrà 26.000 persones. L’edifici disposa d’una superfície de 2.056 metres quadrats, distribuïts en cinc plantes i un soterrani. El pressupost total ha estat de 3,2 milions d’euros, dels quals 2,8 corresponen a l’obra, avançats pel consistori, i 435.000 euros per a l’equipament.
El CAP Roger és el centre que pren el relleu del CAP Carreras Candi, que es va tancar el 2016 per problemes estructurals, i l’equip d’atenció primària es va haver de traslladar a l’ambulatori de Sants. El centre del carrer de Carreras Candi havia estat pendent de tancament per deficiències durant molt de temps i els veïns havien reclamat reiteradament un equipament en el mateix barri.

La mateixa alcaldessa de Barcelona ha afirmat que el nou centre és una “conquesta dels veïns i dels professionals” i que és “de justícia” que a partir d’ara el tinguin a la seva disposició després “d’anys defensant la salut en condicions de molta precarietat”.

El nou CAP comptarà amb els serveis bàsics de medicina de família; infermeria; treball social; activitats comunitàries i atenció en consulta, programada, espontània i a domicili. També tindrà serveis avançats, com ara crioteràpia -teràpia basada en el fred per tractar lesions, cirurgia menor o infiltracions osteoarticulars, i activitats de suport a l’atenció especialitzada, com endocrinologia, neurologia o urologia.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que tots aquests serveis permetran augmentar la resolució de l’atenció primària, així com la proximitat i la continuïtat. “Aquesta capacitat resolutiva permetrà que els veïns no s’hagin de desplaçar fora del barri”, ha ressaltat.

Un CAP en una futura superilla d’equipaments

L’edifici s’ha construït en un terreny cedit per l’Ajuntament de Barcelona i el CAP forma part d’un futur eix del barri al voltant de la urbanització del carrer Juan de Sada, en què es preveu desenvolupar un centre de barri, una escola bressol i un equipament esportiu municipal.

“Hem de continuar per reparar la manca d’equipaments al barri. S’han començat les obres d’una escola bressol i un poliesportiu. Aquí tindrem una superilla d’equipaments que ja era hora que arribés”, ha afirmat Colau.

Vergés demana a l’Ajuntament reforçar la col·laboració per a altres CAPs

La consellera ha recalcat la “gran col·laboració” de l’Ajuntament per fer possible el CAP Roger i ha demanat al consistori “enfortir” aquest relació per a altres centres d’atenció primària de Barcelona que “necessiten un lloc on poder-se fer de nou o ampliar”. Tot i que no l’ha anomenat explícitament, un d’aquests centres que fa anys que esperen una nova ubicació és el CAP Raval Nord.

Població de referència de 26.000 persones 

El CAP Roger donarà servei a les més de 26.000 persones que viuen a la zona delimitada pels carrers Riera Blanca, Badal, avinguda de Madrid, la Ronda del Mig i la Rambla Brasil. El centre s’afegeix al CAP Sants, CAP Numància i CAP Bordeta en aquesta zona.

Els menors de 14 anys se seguiran visitant al Centre d’Atenció Pediàtrica Integral Barcelona Esquerra (CAPIBE), al carrer de Numància, que des del 2012 disposa d’atenció d’urgències pediàtriques; equip territorial pediàtric per a la població infantil de Sants, Sants-Badal i Les Corts, i atenció especialitzada de suport a tota la població pediàtrica de l’àrea de Barcelona Esquerra. L’atenció de les urgències es continuarà fent al Centre d’Urgències d’Atenció Primària Manso, sempre obert.

L’equip d’atenció primària del nou CAP està integrat per 13 metges i metgesses de medicina familiar i comunitària; 12 professionals d’infermeria; 8 administratius; una professional de treball social i una de tècniques auxiliars de cures d’infermeria. També compta amb 10 professionals d’atenció especialitzada de suport en el centre.