Comença el judici contra un violador múltiple de l’Eixample, que s’enfronta a 90 anys de presó

Quatre de les víctimes, atacades en entrar a portals, mantenen un relat coherent i identifiquen l'acusat com l'agressor

L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar aquest dilluns un home acusat de violar quatre dones al barri de l’Eixample de la capital catalana entre finals del 2015 i principis del 2016 i a una cinquena el 2004. Les víctimes, totes joves, eren atacades quan entraven al seu portal de matinada i l’home les amenaçava amb ganivets o tornavisos. L’acusat va ser condemnat el febrer del 2014 a 8 mesos de presó per un delicte d’abusos sexuals, però la pena va ser suspesa dos anys. La fiscalia demana fins a 90 anys de presó per a l’individu, que actuava a la zona entre la plaça Espanya i la plaça Universitat.
El judici durarà fins dimecres i aquest dilluns han declarat quatre de les cinc víctimes a porta tancada i amb l’acusat darrere d’una mampara per evitar el contacte visual amb les víctimes. Aquest dimarts declararan testimonis i investigadors i dimecres ho farà l’acusat.

Segons l’advocada d’algunes víctimes, Ámbar Ladrón de Guevara, les dones han mantingut una versió coherent dels fets, tots molt similars, i han sostingut la identificació de l’acusat com el seu agressor, igual que van fer en denunciar-lo.

Segons la fiscalia, molts anys abans de ser arrestat, una matinada de setembre del 2004, va abordar una noia a l’entrada d’un portal, li va passar el braç pel coll i la va empènyer cap a dins de l’ascensor. Li va tapar la boca perquè no cridés i la va amenaçar de mort. Li va exigir q es despullés i la noia va dir que tenia la regla. L’home la va amenaçar de penetrar-la analment i davant els laments de la víctima li va dir que li fes una fel·lació. Quan la noia va començar a cridar, l’agressor va posar una navalla al coll de la víctima i va obligar-la a fer-li una fel·lació. Quan va acabar va dir-li “aquí et quedes, puta” i va marxar.

El 12 d’octubre del 2015 va actuar d’una manera similar abordant-la a l’entrada del portal, li va posar una navalla al coll i la va empènyer cap a un racó no visible i li va dir: “Si et portes bé, no et passarà res”. L’home la va obligar a fer-li una fel·lació i abans de marxar va robar-li poc més de 20 euros.

Pocs dies després, el 17 d’octubre, va abordar una dona amb el mateix sistema però amb un tornavís en comptes d’una navalla. Va obligar-la a fer-li una fel·lació i quan va acabar li va preguntar si volia mantenir un coit. La noia s’hi va negar perquè deia que tenia la regla i aleshores la va obligar a donar-li 70 euros que portava a sobre.

El 21 de gener del 2016 va abordar una altra dona, obligant-la a agenollar-se davant seu i la va amenaçar amb clavar-li un ganivet de 15 centímetres: “Calla o te’l clavo”. A continuació va agafar la motxilla de la víctima, la va buidar i li va exigir els diners. La noia va dir que només portava 50 cèntims i es va posar a plorar. L’home va obligar-la a fer-li una fel·lació i va fugir.

L’última víctima coneguda va ser el 31 de gener del 2016. Amb un mètode similar als anteriors, li va ensenyar un tornavís i li va exigir diners. La víctima s’hi va negar i l’agressor li va dir que no l’obligués a fer-li mal. Com que va trobar deu euros dins la bossa de mà de la noia, va dir que li havia mentit i va afegir: “Ja saps el que faràs ara”. Va tirar els diners a terra, la va arraconar, la va obligar a agenollar-se i la va obligar a fer-li una fel·lació. Acte seguir va ordenar-li que es donés la volta contra la paret, li va pujar el vestit i la va penetrar vaginalment, sense fer cas dels precs de la dona.

L’home, de 40 anys, nacionalitat espanyola i veí de Molins de Rei (Baix Llobregat), va ser arrestat el març del 2016 com a presumpte autor de set agressions sexuals comeses a Barcelona entre els mesos de setembre i març. Segons els Mossos, en tres dels casos els assalts es van quedar en temptatives ja que les víctimes van aconseguir fugir, però en els quatre restants l’agressió es va consumar. En el marc de la investigació, els Mossos estaven seguint l’home aquest diumenge i el van detenir després que intentés la setena agressió. La noia, en adonar-se de l’actitud i les intencions de l’agressor, va fugir ràpidament per les escales fins al seu domicili i va aconseguir frustrar l’atac.

Per tots aquests actes, la fiscalia l’acusa de cinc agressions sexuals i quatre robatoris amb intimidació, un d’ells intentat. En quatre de les agressions sexuals s’aprecia l’agreujant de reincidència. Per això, demana un total de 90 anys de presó, 75 per les violacions i 15 pels robatoris. També demana una indemnització de 12.000 euros per a tres de les víctimes pels danys morals i de 20.000 euros a dues pels danys morals i les seqüeles psicològiques. El ministeri públic també sol·licita la prohibició d’aproximació a les víctimes dos anys després de sortir de presó i 30 anys de llibertat vigilada. També demana que els beneficis penitenciaris, els permisos de sortida, la classificació en tercer grau i la llibertat condicional es calculin sobre el total de la pena i no sobre cada delicte.