Barcelona tindrà un memorial per recordar les víctimes d’accidents de tànsit

El monument s'inaugurarà a principis del 2018 i encara s'està treballant en la seva ubicació

Barcelona tindrà un memorial en record de les víctimes d’accidents de trànsit. L’alcaldessa Ada Colau ha aprofitat l’acte d’Stop d’Accidents al Parc de la Ciutadella per anunciar que el monument –en forma d’escultura- s’inaugurarà “a principis del 2018” i que encara s’està treballant en la seva ubicació definitiva. En el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes d’Accidents de Trànsit s’ha volgut tornar a sensibilitzar la ciutadana sobre l’efecte irreversible que pateixen les famílies quan es mor una persona del seu entorn en un accident de trànsit. L’eslògan d’aquesta edició ha estat: “Objectiu 2020: reduir les morts de trànsit i les lesions greus en un 50 %”. De fet, Trànsit i les associacions alerten de l’increment de víctimes en accidents de moto, bicicleta i furgoneta, i que la tendència a la baixa del nombre de víctimes s’ha estancat tant a Catalunya com a Barcelona. A la capital catalana hi va haver 9.330 accidents amb 28 víctimes mortals el 2016, una més que l’any anterior.
El Servei Català de Trànsit ha refermat enguany el seu compromís amb la reducció i adopció de la Visió Zero i, per altra banda, amb una millor resposta a les necessitats de les víctimes i familiars. En aquest sentit, l’SCT complementa el Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT), amb un nou servei d’atenció psicològica en els moments immediatament posteriors al sinistre oferint, així, una assistència integral a les víctimes d’accidents de trànsit. Des del passat 25 d’octubre ha activat aquest nou servei, prestat pels professionals del SEM i que inclou mesures com l’atenció psicològica a les víctimes i als afectats en cas d’accidents mortals, així com en cas de sinistres amb ferits greus amb infants menors de 12 anys; el suport psicològic per a casos en què s’hagi de comunicar a un familiar directe una mort per accident de trànsit, o també l’assistència al lloc de l’accident en sinistres amb múltiples víctimes.

El SIAVT ofereix orientació jurídica, legal, psicològica, sanitària i assistencial a totes les persones víctimes o afectades per un accident de trànsit a través d’atenció telefònica o presencial. El SIAVT posa a disposició de l’usuari un telèfon gratuït, el 900 100 268, al qual es pot trucar de dilluns a diumenge, de 9 a 20 h.