Barcelona supera les 100 escoles bressol municipals

La ciutat comptarà amb 3 nous centres per al curs 2018-2019 amb 217 places noves en el seu conjunt

0
420

La xarxa d’escoles bressol municipals (EBM) de Barcelona ha superat el centenar de centres, arribant als 101, ja que comptarà amb tres noves escoles bressol en el curs 2018-2019. Es tracta de l’EBM Encants al barri de Sagrada Família, l’EBM Canòdrom al barri del Congrés i l’EBM Aurora al Raval. Aquests centres ofereixen un total de 8.411 places, 217 més que al curs 2017-2018. A més, també s’ha ampliat l’escola bressol Tres Tombs. L’Ajuntament de Barcelona ha arribat als 20 MEUR en el pla d’inversions municipals, superant el doble que l’any anterior. Pel que fa al manteniment, el cost serà d’uns 620.000 euros anuals. Així ho ha explicat Laia Ortiz, tinenta d’alcaldia de Drets Socials, que veu “imprescindible” respondre a les necessitats de les famílies.
Una de les altres novetats que presenten afecta el procés de preinscripció. Aquest tràmit es podrà fer per primera vegada per via telemàtica, ja sigui a través del portal de l’Ajuntament de Barcelona de tràmits o a través de l’espai específic dedicat al web de l’Institut Municipal d’Educació. A més, també s’ha simplificat la documentació que les famílies han de lliurar durant la inscripció. Miquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació, Infància i Joventut, ha explicat que la finalitat és que el procés de preinscripció sigui més àgil i s’ajusti a les necessitats de les famílies.

El formulari d’inscripció anirà acompanyat d’una enquesta de satisfacció que aportaran a les famílies per analitzar el funcionament del nou procés.

El procés de preinscripció a les escoles bressol municipals tindrà lloc entre el 2 i 14 de maig, ambdós inclosos. La informació d’aquesta preinscripció es farà pública a partir del 26 i 27 d’abril, i un cop desenvolupats tots els tràmits, el procés de matriculació serà entre els dies 11 i 15 de juny.

1,5 MEUR per revertir situacions sobrevingudes

Laia Ortiz també ha explicat que el sistema de tarifació social es manté per al curs vinent sense canvis tot i que es procurarà millorar la progressivitat a través de l’1,5 MEUR que invertirà de més, enguany, l’Ajuntament de Barcelona. Ortiz ha explicat que aquests diners es destinaran a corregir situacions sobrevingudes durant el curs. Ha posat d’exemple, una família que a mig curs veu modificada la situació econòmica durant el curs o les famílies que no poden assumir el preu mínim que marca la tarifació social. Ortiz ha dit que aquest pressupost ha de servir ”per reforçar l’equitat del sistema”.

Innovació en les EBM

Les escoles bressol estan incorporant uns programes “innovadors” de pedagogia, que durant aquest pròxim curs seguiran fent-se i ampliant-se a més escoles. Miquel Àngel Essomba explica que les EBM per l’Ajuntament de Barcelona són “plenament educatives” i han de potenciar tot allò que té a veure també amb la connexió de l’EBM amb el seu entorn, perquè d’aquesta manera, argumenta, “fem de l’EBM un espai educatiu i dinamitzador dels barris en els quals estan situades”.

Miquel Àngel Essomba també ha destacat el projecte experimental que estan duent a terme al districte de Nou Barris, concretament en els barris de Ciutat Meridiana i la Torre del Baró. En aquests, estan posant en marxa “una flexibilització i adaptació del procés d’escola bressol a les necessitats de les famílies que s’hi adrecen, sobretot de caràcter socioeconòmic”. D’aquesta manera creu que donarà “dades significatives” sobre com poden fer que les EBM siguin també un “espai d’equitat i inclusió oberts a totes i cadascuna de les famílies que ho puguin necessitar”.

FER UN COMENTARI