El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona invertiran 70 milions d’euros en 10 equipaments sanitaris a la capital catalana. La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, i l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, han mantingut aquest dimarts una trobada de treball que ha servit per fixar el marc de finançament i el calendari de diversos acords assolits en la darrera reunió de la Comissió Mixta entre ambdues administracions, entre ells la construcció dels nous CAP previstos a la ciutat. També s’ha establert calendari per a les aportacions més immediates que, durant aquest mandat, han de permetre tirar endavant projectes “clau” en l’àmbit social, cultural i educatiu a la ciutat, segons l’Ajuntament.
Els deu equipaments sanitaris per als quals s’ha concretat el finançament són el CAP Fort Pienc, el CAP Casanova i instal·lacions de l’Hospital Clínic, tots dos en un solar del carrer Provença, el CAP Sardenya, el CAP Congrés i els Indians, el CAP La Sagrera, el CAP El Parc i la Llacuna, el CAP La Marina, el CAP Gòtic i el CAP Barceloneta.
Tot i no ser un acord de la Comissió Mixta, el consistori subratlla que la Generalitat “també ha compromès els recursos” que han de permetre finançar la construcció dels equipaments educatius definitius de l’escola Entença, l’escola Gaia i l’Institut Escola Xirinacs. En aquest cas es tracta de 33,2 milions que s’aportaran entre el 2026 i el 2028.
22 milions en habitatge
Des de l’Ajuntament s’indica que també s’ha marcat calendari per a l’aportació de 22 milions de la Generalitat des d’ara i fins al 2027 per “cofinançar” 1.151 habitatges assequibles a la ciutat. L’acord, sorgit de la darrera reunió bilateral, s’ha de segellar amb la signatura d’un conveni, afirma el consistori.
Alhora, el govern local recorda que aquesta aportació se suma al “compromís assumit” per la Generalitat d’aportar 88 milions per finançar la construcció de 637 habitatges que ha de fer l’Incasòl, en el marc dels convenis de cessió d’11 solars de l’Ajuntament a la Generalitat signats el 15 de gener del 2024.
Millora dels serveis socials
En matèria de drets socials, l’Ajuntament indica que s’ha estipulat una aportació de 15 milions per millorar el finançament dels serveis d’aquest àmbit a Barcelona. La mateixa font afirma que la Generalitat s’ha compromès a fer una aportació inicial de 5 milions, sobre l’import ja previst per a l’any 2025, i a aportar 10 milions addicionals l’any 2026, en el marc del nou Contracte Programa 2026-2029, on s’establiran els nous serveis i programes municipals objecte de finançament, així com mesures de simplificació administrativa.
65 milions “blindats” per ampliar el MNAC
Alhora, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han “blindat” el finançament que ha de garantir l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Amb prop de 65 milions compromesos en els pròxims anys l’acord assolit “permetrà impulsar les millores i ampliacions” projectades.
A més, el consistori subratlla que s’ha assegurat el finançament compromès per als anys vinents de Barcelona Capital Mundial de l’Arquitectura, el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona, l’actualització del projecte d’ampliació de la línia L2 del metro, l’increment progressiu de l’aportació de la Generalitat en el Consorci de Ciències Naturals, les aportacions d’ambdues administracions a les obres de millora del Mercat de les Flors, la rehabilitació i finançament de la nova seu de la Casa Àsia, a Pedralbes, o l’impuls d’esdeveniments esportius internacionals de ciutat com el Grand Départ del Tour de France 2026.