S’inicien les obres del nou equipament públic que acollirà la Biblioteca de Sarrià

El nou equipament tindrà un pressupost de més de 14 milions d’euros i una superfície de 5.400 metres quadrats

L’Ajuntament de Barcelona va iniciar a finals de juny les obres del nou equipament públic que acollirà la nova Biblioteca de Sarrià que s’ubicarà a la parcel·la situada al passeig de la Bonanova, número 119-121, cantonada amb la plaça de Sarrià, al districte de Sarrià – Sant Gervasi. Les obres estan previstes que finalitzin el mes de juliol de l’any 2023 i tenen un pressupost previst de 14.615.093,90 € (IVA inclòs).

Aquest és un dels projectes destacats en el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i una vella reivindicació dels veïns de Sarrià que fa anys que reclamen aquest equipament públic, que es durà a terme d’acord amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona. Aquesta serà la quarta biblioteca del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.

El nou equipament ocuparà en planta una superfície d’uns 1.000 m2 i constarà de planta baixa i tres plantes pis més terrat i acollirà, no només la Biblioteca amb una superfície de 1.600 m2, sinó també una sala polivalent i els serveis tècnics del Districte, de manera que es convertirà en un espai sociocultural de referència per als ciutadans i les entitats del barri. En total, 5.397 m2 construïts.

La sala polivalent serà un gran espai diàfan de gran alçada, versàtil i flexible, que disposarà d’una grada telescòpica, escenari desmuntable, cabines de control i equipament audiovisual. Al seu voltant hi haurà també una sala d’exposicions i un conjunt d’espais de suport.

L’edifici tindrà un terrat accessible des del vestíbul principal, amb una part enjardinada i una part pavimentada disponible per activitats cíviques. Els serveis sanitaris, espais de neteja, offices i magatzems se situaran al voltant dels nuclis de comunicacions verticals vinculats al vestíbul principal i l’accés de servei.

El projecte dibuixa la nova biblioteca com un únic edifici multifuncional, i per aquest motiu es planteja un sol accés públic des de la plaça de Sarrià. Tot i així, disposarà d’accessos diferenciats des de la plaça de Sarrià i el carrer Menor de Sarrià per permetre l’autonomia de cadascun dels diferents serveis: biblioteca, oficines municipals i sala polivalent.

El carrer Menor de Sarrià és un vial que ha d’unir el carrer Major i la plaça de Sarrià amb el carrer de la Mare de Déu de Núria i la Via Augusta. És tracta d’un carrer de vianants que consta al planejament, però que fins ara quedava dins l’anomenada torre Mitjans, una finca de titularitat privada.

Un cop executada l’expropiació, el mes d’octubre de 2020 s’han dut a terme els treballs d’enderroc del mur perimetral de la finca i s’ha aixecat la nova delimitació. La d’aquest tram de carrer forma part del mateix projecte de l’equipament i quedarà obert amb la finalització i posada en marxa del nou edifici.