S’inicien les obres de l’espai museístic de les Cases Barates del Bon Pastor

Les obres acabaran d’aquí a un any i tenen un pressupost de 2,3 milions d’euros

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquesta setmana les obres de l’espai museístic de les Cases Barates del Bon Pastor. L’actuació, amb previsió de finalització el gener del 2023, forma part del Pla de Barris de Sant Andreu i tindrà un pressupost de 2,3 milions d’euros. Les obres de rehabilitació d’una illa de cases ha de permetre els veïns acollir un nou equipament per al barri i un espai museu per a explicar com ha evolucionat l’habitatge obrer a Barcelona i la vida del veïnat del Bon Pastor.

En total es rehabilitaran 16 cases: quatre a mantenir i rehabilitar com a cases museu ambientades en diferents moments històrics; quatre més es destinaran a espais expositius de la història de l’habitatge de Barcelona, i les altres vuit per programa funcional d’equipament de barri i la resta de l’espai museu (sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu…). En l’actuació, es tindrà el màxim respecte per la conservació de la imatge exterior i interior del conjunt, a l’hora de donar resposta a les necessitats que planteja el nou programa funcional, ja que l’edifici és un testimoni de la història de l’habitatge del segle XX.

El conjunt de les cases barates es va construir l’any 1929 promogut pel ‘Patronato de la habitación’. Estava integrat per un total de 784 habitatges en planta baixa, agrupats en illes rectangulars amb dues tipologies: habitatges en mitgera i de cantonada, i s’organitzava amb una xarxa de carrers ortogonals. El projecte de museu busca recordar aquell moment de la història urbanística de la ciutat, que no s’explica sense el context social i econòmic del moment. L’emplaçament de l’esmentat equipament és l’illa situada entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt i el formen 16 habitatges. Cada habitatge disposava de tres dormitoris, un espai de cuina/menjador i un pati amb un espai cobert on s’ubicaven el lavabo i l’eixida.

La proposta dona molta importància al fet de respectar i valorar el patrimoni de l’edifici existent i alhora donar resposta a les necessitats que planteja el nou programa funcional del museu. El nou ús serà respectuós amb l’arquitectura original de les cases barates, que es defineix per la seva fragilitat i senzillesa constructiva i tipològica característica de les circumstàncies que van originar la seva construcció. El projecte també preveu incorporar la gestió comunitària de l’espai en estreta col·laboració amb el MUHBA, el districte, i les entitats del barri, de forma especial amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i la seva vocalia de Memòria Històrica.

La transformació de l’àmbit de les antigues Cases Barates del Bon Pastor

La remodelació del barri de les Cases Barates del Bon Pastor va començar l’any 2005 amb la construcció de nous habitatges i zones verdes i accessibles. Era l’inici d’una importantíssima transformació urbana en aquest districte de la ciutat que ara avança cap a la seva conclusió. La primera fase va acabar l’any 2006, quan es van lliurar els primers 152 nous pisos; la segona fase va finalitzar l’any 2010, amb l’entrega de 190 pisos més, i la tercera fase, amb 167 habitatges, es va concloure el 2017. La quarta fase va començar el passat mes de juny i contempla el lliurament de 224 pisos i més zones verdes. En total, s’hauran construït un total de 754 pisos per als afectats urbanístics.

Cadascuna d’aquestes fases ha comportat la urbanització d’una nova zona del barri. La urbanització de la quarta fase s’ha definit a través d’un procés participatiu per recollir les aportacions veïnals, i tindrà un impacte major que les anteriors, ja que afecta un espai més gran.