S’ha sobrepassat el pic assistencial de malalts Covid d’UCI de la segona onada

Es mostra perplex pel revés del TSJC a l'ajornament electoral i lamenta que hi hagi jutges "que volen fer d'epidemiòleg"

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha alertat aquest dimarts a la nit que Catalunya ja ha sobrepassat el pic assistencial de malats covid d’UCI de la segona onada. “Tenim 610 malalts d’UCI, més que al moment àlgid de la segona onada, i el 14 de febrer en tindrem molts més”, ha assegurat a Catalunya Ràdio. Ramentol ha criticat la decisió del TSJC de suspendre cautelarment el decret pel qual s’ajornaven les eleccions al Parlament del 14 de febrer al 30 de maig, i ha subratllat que la decisió del Govern estava presa a partir de diversos informes tècnics. Per això s’ha mostrat perplex pel revés judicial i ha lamentat que hi hagi jutges “que volen fer d’epidemiòleg, quan no ho són”.

“Qualsevol situació que impliqui córrer un risc epidemiològic significa augmentar moltíssim el risc que el nostre sistema sanitari pateixi un embat equiparable al de la primera onada epidèmica”, ha afirmat Ramentol per justificar l’ajornament electoral i, alhora, per alertar de les possibles conseqüències que pot tenir celebrar els comicis el 14 de febrer si finalment la justícia tomba el reial decret del Govern que avui ha quedat en suspens.

“Aquesta setmana transitarem pel pic de contagis, però ens faltaran uns dies per arribar al pic de màxima pressió assistencial, que calculem en més de 700 llits d’UCI”, ha afegit el secretari general de Salut.

També ha alertat que les mesures que preveu que caldrà prendre les pròximes setmanes per frenar l’ascens de la pandèmia no generaran “el clima més procliu” per “incentivar la participació i la percepció de seguretat” dels comicis.

Per tot plegat ha afirmat que al Departament de Salut li “costa d’entendre” que es puguin prendre decisions des de criteris “que pretenen ser epidemiològics”, que aporta “algú que pretén ser epidemiòleg quan no n’és”. “Ens causa perplexitat que hi hagi jutges que volen fer d’epidemiòlegs quan no ho són”, ha reblat.

Ramentol també ha justificat la proposta de celebrar els comicis a finals de maig pels efectes que tindrà sobre la pandèmia per la “progressió” de la població immunitzada a través de la vacuna i per “l’experiència recent” que indica que el context climàtic “també influeix en la virulència del virus”.