Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Set incendis forestals a la ciutat de Barcelona en el que va d’any

El cos destaca una certa "bonança" però realitza tasques preventives per evitar riscos

Imatge d’una dotació dels Bombers de Barcelona. CEDIDA

Bombers de Barcelona ha intervingut en set incendis forestals aquest any, amb una afectació de prop de mitja hectàrea cremada en total. “Tenim una tendència a patir molt pocs incendis i de poca magnitud”, ha assegurat el director de Bombers de Barcelona, Sebastià Massagué, en una roda de premsa sobre el balanç de la campanya forestal del cos.

Tot i la relativa “bonança” detectada en els darrers anys, Bombers de Barcelona ha assegurat estar “amatent” als riscos i ha mantingut la vigilància a les zones forestals. Des de maig, el cos està realitzant tasques preventives al voltant de Collserola, amb equips desplegats per les gairebé 1.800 hectàrees de superfície del parc.

“Uns quants anys d’incidències molts menors no ens ha de fer baixar la guàrdia”, ha assegurat el tinent l’alcalde de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle.

Bombers de Barcelona ha activat una campanya forestal, vigent fins a mitjans de setembre, per prevenir els riscos d’incendis. Fins ara, ha estat “molt lleugera”, amb un balanç de setze avisos. Al Parc de Collserola hi ha hagut tres incendis, amb una superfície afectada de mil metres quadrats, mentre que a la zona del Guinardó s’han produït quatre incendis, amb prop de 2.000 metres quadrats cremats.

Durant aquest període de campanya, el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) ha reforçat els dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta “ràpida i eficaç” davant els possibles incendis forestals.

El dispositiu estableix quatre zones de cobertura bàsiques a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal del Parc de Vallvidrera, el Parc de la Vall d’Hebron i el Parc de Sant Andreu.

En aquestes àrees d’actuació, Bombers de Barcelona ha engegat un dispositiu permanent on s’han establert reconeixements diaris programats per fer tasques de prevenció i reguardes preventives.

Les tasques de prevenció consisteixen a fer recorreguts forestals planificats en funció del risc d’incendi per reconèixer els accessos, identificar els camins i comprovar-ne l’estat. L’objectiu d’aquestes actuacions és incrementar el coneixement de la zona i reportar situacions o problemes que puguin dificultar una intervenció forestal en cas d’incendi. Aquests recorreguts milloren el coneixement de l’entorn i l’eficàcia i la seguretat de futures intervencions i permeten detectar punts o zones on es fa necessari una intervenció preventiva.

Per la seva banda, les reguardes s’activen d’acord amb les pre-alertes detectades en funció de la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura. Fins ara, s’han activat 23 pre-alertes meteorològiques, amb la consegüent mobilització dels recursos, vehicles i efectius.

Els Bombers de Barcelona també disposen de vehicles d’intervenció ràpida que treballen en l’entorn de Collserola per prevenir incendis i actuar de forma més immediata en cas que sigui necessari. Aquests vehicles tot terreny estan capacitats per carregar aigua i fer una intervenció puntual immediata, en paral·lel a l’activació de vehicles de més alta capacitat si és necessari.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torra anuncia mesures “més dràstiques” si continua la tendència a l’alça de contagis

Notícia següent

L’Ajuntament de Reus inspecciona el compliment de les mesures de prevenció en establiments

Notícies relacionades