S’aprova el tancament de les presons de Wad-Ras i Trinitat

El pacte amb l'Ajuntament de Barcelona contempla el trasllat dels dos centres penitenciaris a la Zona Franca

El Govern ha aprovat la signatura de l’acord entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per tancar les presons de Trinitat i Wad-Ras i traslladar-les a uns solars de la Zona Franca cedits pel consistori en sis anys com a màxim. L’antiga presó de Trinitat Vella es traslladarà a un solar de 6.500 m2, tindrà capacitat per a 800 persones i una superfície construïda de 13.000 m2, amb una inversió d’uns 34 MEUR.

Wad-Ras es traslladarà a un segon solar de 20.000 m2. Acollirà unes 600 internes i tindrà una superfície construïda d’uns 55.000 m2, amb una inversió d’uns 65 MEUR. La previsió és que Trinitat quedi buida el 2025 i Wad Ras l’any 2027.

Segons l’acord, l’Ajuntament assumirà el cost de descontaminació dels terrenys –on van aparèixer metalls pesants que van aturar el procés- si és inferior a 8 MEUR i Justícia es farà càrrec de la diferència si és superior.

L’acord també fa possible la construcció de més de 400 habitatges de protecció oficial on ara hi ha la presó de Trinitat i el seu entorn. Quan els terrenys de la presó siguin de l’Ajuntament s’iniciarà la construcció d’una primera fase amb 131 habitatges per a les persones afectades pel procés de reallotjament.