Els hospitals de Sant Pau i Bellvitge han posat en marxa un nou model d’atenci贸 que permet el control remot dels pacients que porten marcapassos o desfibril路ladors. La tecnologia que utilitzen els dispositius possibilita una transmissi贸 de dades di脿ries que fan possible qualsevol intervenci贸 d’urg猫ncia.
El control es fa mitjan莽ant uns dispositius especials o a trav茅s d’una instal路laci贸 en el m貌bil de la persona. Actualment, a Sant Pau hi ha 3.000 pacients amb marcapassos i 1.000 amb desfibril路ladors, mentre que a Bellvitge en s贸n 4.500 i 1.000, respectivament.
El nou model assistencial va n茅ixer a l’Hospital de Sant Pau el 2015 amb el projecte Stop&Go, finan莽at per la Uni贸 Europea i que permetia iniciar el control dels pacients amb desfibril路ladors instal路lats.
Aquesta tecnologia permet ampliar la freq眉猫ncia de control d’un anys, sis o tres mesos en les visites presencials a la transmissi贸 di脿ria de dades. S’augmenta tamb茅 la seguretat i t茅 un alt grau de satisfacci贸 entre els pacients.
En aquest sentit, el director del Servei de Cardiologia de Sant Pau, el doctor Xavier Vi帽olas, apunta que abans es feien controls cada tres o sis mesos, mentre que ara es disposa d’informaci贸 di脿ria. Afegeix que permet tamb茅 veure an貌males al cor “que abans podien passar desapercebudes entre visita i visita”.
De la seva banda, el cap de la Unitat d’Electrofisiologia i Arr铆timies de Bellvitge, el doctor Ignasi Anguera, explica que quan es detecti una anomalia es podr脿 contactar amb l’equip d’atenci贸 prim脿ria o amb el de cardiologia de la zona “i en un m脿xim de 48 hores el pobra pot estar resolt”.