Diumenge, 14 de juliol de 2024
És notícia

Salvador Illa descarta un confinament total

Avisa que es pot arribar a la tercera onada "si no es prenen les mesures adequades"

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat un confinament total: “Ara no es donen les circumstàncies per fer un confinament total. Ni ara ni en un futur proper”, i ha assegurat que les condicions epidemiològiques dels països que han pres aquesta decisió no són les mateixes que a Espanya.

En una entrevista aquest divendres a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha explicat que aquests països van començar més tard la segona onada, i que a Espanya es van prendre mesures abans: “Al nostre país hem pres les mesures dràstiques que calia prendre quan calia”.

“Podem arribar a la tercera onada si no es prenen les mesures adequades. Cal reaccionar”, ha assegurat el ministre, que ha descartat valorar les mesures que prengui la Generalitat per frenar l’augment de contagis de coronavirus i ha destacat que el Govern central té una relació fluïda amb el Govern.

El ministre ha afirmat que a principis de novembre es van prendre mesures adequades a les comunitats autònomes i es va estabilitzar el creixement de contagis, i “el que ha passat és que s’han relaxat i això genera un repunt i s’ha de reaccionar”, i ha subratllat que no s’actua amb improvisació sinó escoltant els experts i fent un seguiment diari de l’evolució de les dades.

Illa ha assegurat que empatiza completament amb els sectors que s’han vist afectats per les mesures, però ha insistit que hi ha per davant uns mesos complicats en els quals s’han de prendre mesures i ha apel·lat a la responsabilitat individual; i sobre Nadal, ha dit que es podrà celebrar “però de manera segura i adequada” i d’una manera diferent a la de l’any passat.

VACUNACIÓ

Ha celebrat l’acord d’aquest dijous a la Unió Europea per començar la vacunació entre els dies 27 i 29 de desembre, ha destacat la coordinació entre els països i ha avançat que “aviat” el Govern central donarà a conèixer la data exacta per començar la immunització.

“Depèn de diferents factors, no puc anticipar la data”, ha apuntat Illa, que ha afegit que el més correcte seria que totes les comunitats autònomes comencessin a vaccinar alhora i hi treballaran.

Illa ha destacat que es farà un repartiment equitatiu de les dosis, que Espanya tindrà un total de 140 milions de dosis i “hi haurà vaccins per a tothom”, malgrat que ha avisat que el primer dia no hi haurà per a tothom i que serà un repartiment progressiu, segons les recomanacions dels experts.

Ha insistit que hi haurà una dosi per a tots els ciutadans, que tot és a punt per iniciar el procés de vacunació: “El nostre país té una tradició de vacunació molt notable, però no deixa de ser un repte molt important”, i ha explicat que si sobren les donaran a d’altres països.

Quan li han preguntat si ell es vaccinarà, el ministre ha respost que sí, “sense cap mena de dubte”, i ha assegurat que no hi haurà dosi per als responsables polítics sinó que se’ls tractarà com la resta de ciutadans, per la qual cosa es vacunarà quan el sistema sanitari el citi.

Illa ha descartat que la vacunació a Espanya sigui obligatòria, i ha afirmat que les persones que s’hi neguin prenen la decisió lliurement, però ha demanat que pensin que això té efectes en ells mateixos i en la resta de la gent: “Des del respecte, deixo clar que per sentit cívic i solidari cal immunitzar-se”.

El titular de Sanitat ha sostingut que a l’estiu del 2021 l’horitzó serà diferent perquè hi haurà un percentatge important de gent vacunada, tot i que sobre treure’s la mascareta ha dit que s’ha de ser “prudent”.

Illa ha explicat que el president del Govern central, Pedro Sánchez, aïllat després d’haver estat en contacte amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que va donar positiu en covid-19, “va aplicar de seguida els protocols corresponents” i compleix la seva quarantena; i sobre el rei emèrit Joan Carles I, Illa ha dit que no tenen notícies de si l’han ingressat per coronavirus.

Sobre el conflicte català, Illa ha assenyalat que no ha desaparegut de l’agenda, però hi ha hagut una pandèmia pel mig, i ha apostat per la taula de diàleg i respectar el marc de convivència. A més, ha rebutjat les posicions d’unilateralitat: “Hem de buscar un marc de convivència. Tenim un, es pot canviar, però no unilateralment”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 × 4 =

Notícia anterior

Onze ingressats més als Hospitals de Blanes i Calella per COVID en tres dies

Notícia següent

Els anticossos contra la Covid-19 es mantenen almenys mig any

Notícies relacionades