Salut preveu que la desescalada sigui asimètrica als territoris

Ramentol defensa que l'estratègia de Madrid per contenir la covid-19 ha provocat més morts que la de Catalunya

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
El secretari de Salut, Marc Ramentol, en roda de premsa. ACN

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat aquest dissabte l’estratègia de Catalunya per contenir la covid-19 en comparació amb la que s’ha fet a la Comunitat de Madrid, on no han pres mesures com el tancament de bars i restaurants. En una entrevista a RAC1, Ramentol ha qüestionat que “realment les coses s’estiguin fent bé a Madrid” i ha defensat que a Catalunya s’ha arribat al pic de contagis amb 6.000 casos, 2.000 menys que a Madrid amb un milió més d’habitants. També ha sostingut que l’estratègia de Madrid ha provocat més morts. Ramentol preveu que el pla de desescalada del Govern sigui asimètric, tenint en compte variables com la densitat de la població o la mobilitat.

Ramentol ha assegurat que la realitat epidèmica de Catalunya “no té res a veure” amb la de Madrid, on la segona onada va començar a principis de setembre arribant al pic a finals del mateix més amb 8.000 casos al dia. A Catalunya, en canvi, l’increment de casos es comença a notar a mitjans d’octubre i s’arriba al pic a finals del mateix mes, amb 6.000 casos. “Són 2.000 menys, i tenim un milió més de població”, ha dit, “el pic màxim és més baix a Catalunya que a Madrid perquè apliquem mesures”.

Pel que fa a les morts, el secretari general de Salut ha explicat que, segons dades de Ministeri de Sanitat, Catalunya ha tingut durant la segona onada “puntualment un pic d’excés de mortalitat la segona quinzena d’octubre”, mentre que “Madrid no, té un augment significatiu de mortalitat respecte a les seves sèries històriques més sostingut”.

Pla de desescalada

Pel que fa al pla de desescalada de cara al 23 de novembre, quan passin els 10 dies més de restriccions establerts pel Govern, Ramentol ha explicat que caldrà tenir en compte “variables” com ara la densitat de població, els moviments poblacionals o la ruralitat, perquè influeixen en la transmissió del virus. Per això, ha previst que hi hagi una desescalada asimètrica per territoris, “adaptada a la realitat de la transmissió del virus en les comunitats”.

Per fer la desescalada, Ramentol ha explicat que cal que es compleixin dos indicadors. D’una banda, que la velocitat de propagació, l’Rt, estigui per sota d’1, fet que Catalunya ja compleix. I de l’altra, que hi hagi més altes que baixes als hospitals. Ramentol preveu que el pic d’hospitalitzacions se sobrepassi aquest cap de setmana.

Ramentol ha reiterat que “els espais a l’aire lliure seran els primers candidats” en la desescalada. “Estem aprenent constantment, no estem gestionant la segona onada com la primera, no desescalarem en la segona onada com ho vam fer a la primera”, ha remarcat.

El secretari general de Salut ha explicat que es parlarà amb els sectors afectats per les restriccions, com ara la restauració o el sector cultural, per a l’elaboració del pla de desescalada.