Revolució artística a Vallcarca

El Festival "Exploding Fest" celebra la seva sisena edició en col·laboració amb diverses entitats populars del barri barceloní, molt tocat per les expropiacions i l'assetjament immobiliari

Innovació, creativitat, foment, investigació escènica, accés gratuït. Són conceptes que defineixen aquest certamen que ha aterrat, un any més, a la tardor de la capital catalana. Un esdeveniment que organitza la plataforma The Good Good i en què han col·laborat enguany diverses associacions i centres veïnals com l’Ateneu l’Harmonia, l’associació El Pumarejo o l’Assemblea Popular de Vallcarca, dedicades també i sobretot al foment de la cultura.

A causa de la situació excepcional d’aquest 2020 i de les reglamentacions que emanen de l’administració, els impulsors han hagut de driblar els entrebancs econòmics, socials i sanitaris que deriven del nou Coronavirus, i han dut la improvisació musical, la dansa i la paraula, per primer cop, al carrer, a l’aire lliure.

Trencar certes normes preconcebudes i partir de l’espontaneïtat per fixar nous límits a la creació és un dels objectius del festival, que en les anteriors edicions s’havia celebrat dins els recintes fabrils de Can Ricart, al Poblenou, i de Fabra i Coats, a Sant Andreu del Palomar. Es defineix com una cita trencadora, amb la dosi de provocació necessària, que vol retre homenatge a l’il·lustrador, pintor, escriptor i cineasta nord-americà, Andy Warhol, principal precursor de la categoria del Pop Art, un artista icònic i polèmic, sí, però un dels més influents del segle XX fins a la seva mort l’any 1987.

Unes 200 persones, a més dels espontanis transeünts, s’han reunit dissabte vespre per veure una programació on figuraven noms com Anna Hierro (ballarina), Adriano Galante (cantant i músic) o Kike Bela (actor). Molts d’ells repetien, a alguns se’ls brindava (i brindaven ells al públic) l’oportunitat per primer cop.

El món de la cultura passa especialment per un moment molt complicat, que fa temps no facilita ni l’escassa inversió administrativa ni el foment excessiu d’una petita elit que impedeix brillar la resta. Yolanda Jiménez, portaveu de l’organització considera que “és vital obrir espais com aquest. Tan per repensar el concepte artístic com per difondre disciplines doblement minoritzades com la dansa o els nous formats musicals. Els professionals hi tenen un aparador i els ciutadans una òptima opció de descobrir, de franc, noves fronteres dins el món de l’art”.

The Exploding Fest seguirà el 2021, però amb un format diferent. Encara no s’ha establert quin en concret, és feina pendent de l’organització els propers mesos. La continuïtat de la mateixa essència, però, queda més que garantida.