Recomanen que els malalts d’Alzheimer vagin sempre acompanyats

La Fundació Pasqual Maragall planteja consells per recuperar les rutines dels malalts

La Fundació Pasqual Margall ha emès una sèrie de recomanacions per als malalts d’Alzheimer durant la desescalada. Entre aquestes, destaca que el malalt vagi sempre acompanyat quan surt al carrer ja que s’ha detectat un augment significatiu de persones grans desorientades o perdudes. La crisi del coronavirus ha fet canviar l’entorn dels malalts, ja que hi ha botigues que han tancat, hi pot haver menys gent passejant i les persones porten mascareta; i això pot facilitar la desorientació. A més, ha alertat sobre l’aparició d’oportunistes que s’aprofiten de persones vulnerables. En el cas que no sigui possible l’acompanyament, ha recomanat portar identificació i un número de telèfon de referència o polsera o cadena que els identifiqui.

Els experts apunten que el confinament va suposar el trencament de les rutines habituals i la generació de nous hàbits, que poc a poc cal anar reprogramar per tornar a les rutines anteriors. En el cas d’aquests malalts, algunes d’aquestes rutines, com la pràctica d’activitat física diària, són especialment beneficioses.

També s’han d’atendre els aspectes emocionals ja que el confinament ha pogut provocar pors, temors i ansietat davant la possibilitat de sortir al carrer. La neuropsicòloga i directora de l’Àrea Social i Divulgació de la Fundació, Nina Gramunt, ha explicat que a vegades la reacció és no sortir al carrer però ha alertat que això només farà que incrementar els pensaments negatius i la por. Per això, ha recomanat exposar-se “poc a poc” a la situació que genera neguit per comprovar que els temors no són reals. “Podem fer-ho gradualment, amb sortides breus i reprenent certes activitats, i així, poc a poc, l’ansietat anirà disminuint i les sortides es tornaran a normalitzar”, ha afirmat.

Altres consells són portar la mascareta a casa a estones per tal d’acostumar-se al seu ús, practicar noves maneres de saludar per evitar el contacte físic directe i treballar en la higiene de mans.