Primera sanció a Barcelona per un propietari que volia cobrar un lloguer més car

El contracte anterior era de 950 euros, mentre que el contracte amb els nous llogaters marcava una renda de 1200 euros

Imatge d'un pis en venda o lloguer. ACN

L’Ajuntament de Barcelona ha imposat la primera sanció a un propietari per saltar-se la llei de regulació de lloguers. En concret, ha proposat una sanció de 9.000 euros per cobrar als llogaters d’un pis un preu que sobrepassa el límit que marca la llei en base a l’índex de preus de referència.

Segons el Sindicat de Llogateres, els llogaters d’aquest pis van comprovar a través de l’Incasòl que el contracte anterior era de 950 euros, mentre que el nou contracte marcava una renda de 1200 euros. Davant això, van plantar-se davant l’arrendador, van interposar una denúncia a través de l’Ajuntament i han aconseguit que l’empresa propietària rebi una sanció. Ara exigeixen una baixada de 250 euros perquè el contracte s’ajusti a la regulació.

Des del Sindicat veuen “preocupant” que el consistori, que té competència sancionadora, hagi trigat més d’un any en posar la primera multa per posar un preu superior al que marca la llei però encara creuen que és més preocupant que la Generalitat no n’hagi posat cap.

El cas

Al revisar el contracte, els llogaters van investigar si totes les dades eren correctes i es van adonar de dues dades que l’arrendador havia posat de forma premeditada per cobrar-los més.

En primer lloc, havia posat el contracte al seu nom, quan realment la propietat és una persona jurídica. Això va suposar-los haver de negociar el retorn dels 1.600 euros d’honoraris, que han de pagar els arrendadors quan la propietat correspon a una persona jurídica.

En segon lloc, es van adonar que en el contracte no hi havia cap referència al preu del contracte anterior, de manera que s’incomplia la llei de regulació de lloguers. Llavors van fer una instància a l’Incasòl per saber quin era el preu de l’anterior contracte i van esbrinar que el llogater que vivia al pis abans d’ells pagava 950 euros en comptes dels 1200 euros del nou contracte.

Retorn de quantitats

A banda de fer els tràmits perquè el consistori hagi imposat una sanció a la propietat, els llogaters han exigit a l’arrendador que els abaixi el lloguer al preu que marca la regulació, però aquest s’hi nega, segons el sindicat. Davant d’això, han presentat una demanda contra la propietat perquè els torni les quantitats que els ha cobrat de més durant els últims mesos. A més a més, des del mes d’agost han reduït la renda a pagar fins als 950 euros que estableix la regulació.