Puigdemont proclama la República i suspèn els seus efectes per arribar al diàleg

"No em desviaré del meu compromís amb el diàleg i actuaré amb responsabilitat amb aquest país"

Carles Puigdemont ha assegurat, davant el Ple del Parlament, que amb els resultats del referèndum de l’1-O, Catalunya “s’ha guanyat el dret ha ser independent, ser escoltada i ser respectada”; el fet que el nombre de vots del sí hagi sigut superior als del no, ha volgut “assumir en presentar els resultats del referèndum, el mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república”.

A més amb el mateix caràcter de “compromís”,el president, en nom seu i del Govern, ha proposat que el Parlament celebri una sessió ordinària per efectuar una declaració d’independència de Catalunya als efectes d’un procés constituent, cita textualment de la llei. Puigdemont afirma que hi ha un abans i un després de l’1-O “on s’ha aconseguit el que es va prometre en la legislatura”. Es proposa, doncs, que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d’independència per tal que en les properes setmanes es faci un diàleg per tal d’arribar a un possible acord i amb la voluntat compromesa d’avançar amb les demandes del poble de Catalunya a partir dels resultats de l’1 d’octubre, “resultats ha tenir en compte de manera imprescindible en la capa de diàleg que disposem a obrir”, afegeix Puigdemont.

Tot just passats deu minuts de les 19 h de la tarda, começa el Ple al Parlament de Catalunya. Com informa Carme Forcadell, presidenta del Parlament, l’únic punt del dia és la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha iniciat la seva compareixença assegurant que el seu discurs no hi haurà “amenaces, ni xantatges ni insults” i analitzant la situació política després dels resultats de l’1-O i de les repressions que va tenir lloc per part de les forces policials espanyoles, on més de 800 persones van estar ferides pel seu dret a vot. “Més de 2 M de catalans van votar perquè van vencer la por”, afegeix Puigdemont.

Enmig d’una expectació sense precedents i després d’una hora de retard, el president de la Generalitat ha defensat que el momentés “prou seriós” com perquè tothom assumeixi la responsabilitat dels seus actes i de desencallar i no increpar més aquesta situació. Així mateix, ha afegit, en la part inicial del seu discurs, que Catalunya no només ha estat el motor econòmic d’Espanya sinó que també ha sigut el factor de modernització i estabilitat, i que les conseqüències polítiques dels resultats de l’1-O no és “una decisió personal ni una dèria de ningú” sinó que correspon a la voluntat del Govern de mantenir el compromís de celebrar el referèndum.