Podrem viatjar entre províncies a partir del proper dilluns

El Govern està determinat a accelerar en la recta final el pla de desescalada per tal, sobretot, de reactivar l’economia aquest mateix mes de juny a través del turisme nacional. L’Executiu estudia la possibilitat de permetre els desplaçaments entre províncies i comunitats que el proper 8 de juny entrin a la fase 3. Es tracta d’una mesura d’alleujament que el pla de desconfinament de l’Executiu de Pedro Sánchez no preveia fins que les primeres províncies i territoris peninsulars arribessin a la ‘nova normalitat’ a partir del 22 de juny, quan acabin les fases.

Moncloa calcula que, si no hi ha rebrots o marxes enrere en la desescalada, al voltant de 22 milions d’espanyols (un 47% de la població de país) podria començar a moure’s per àmplies zones del territori nacional a partir de la setmana vinent.

El ministre de Transports, José Luis Abalos, va admetre ahir que la prohibició de la mobilitat entre províncies, encara que ara la seva fi pugui avançar-se en els territoris en fase 3, no es podria haver mantingut més enllà del 21 de juny, quan conclourà l’última pròrroga de l’estat d’alarma.

Diverses comunitats han reclamat de manera insistent la fi de les fronteres interprovincials, sobretot aquelles en què la relació entre municipis de diferents províncies o comunitats és intensa. El Govern, però, vol escoltar a les diferents comunitats abans de donar el vistiplau a aquesta mesura de mobilitat, ja que aquesta entraria en vigor al temps que les autonomies, en aquesta fase 3, es farien càrrec, ara ja en solitari, de dirigir la desescalada.

Segons han informat a aquest diari fonts del departament que dirigeix ​​Salvador Illa, amb tota probabilitat, i excepte sorpresa per algun rebrot d’última hora, el proper dilluns no hi haurà ja a Espanya cap territori en fase 1. Sanitat té previst donar llum verda dijous o divendres a la progressió el 8 de juny de les zones més endarrerides de la desescalada: la Comunitat de Madrid, Barcelona i la seva àrea metropolitana, l’àrea sanitària de Lleida, i Castella i Lleó (excepte el Bierzo). Es tracta de 15 milions de persones, el 30% de la població de l’Estat.

Els tècnics de l’equip que lidera Fernando Simón tenen més dubtes sobre el pas generalitzat a la fase 3 dels possibles aspirants d’aquesta setmana. Són les comunitats completes d’Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Extremadura, Múrcia, Navarra, País Basc i La Rioja, a més de les dues ciutats autònomes; totes les províncies andaluses, excepte Màlaga i Granada; Conca i Guadalajara a Castella-la Manxa; ia Catalunya les àrees de Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu. Els especialistes de Moncloa estan valorant particularment l’evolució dels rebrots.