Per què molta gent perd l’olfacte amb la Covid?

La pèrdua d’olfacte en casos de pacients infectats pel coronavirus no es deu “a un edema al nivell de l’esquerda olfactiva”, com es creia fins ara, i sí a una infecció de les neurones sensorials que “provoquen una inflamació persistent” del sistema nerviós olfactiu, segons un estudi divulgat aquest dimecres per l’Institut Pasteur.

Aquesta investigació, en la qual col·laboren també els centres francesos CNRS, Inserm i la Universitat de París, refuta així una de les hipòtesis fins ara acceptades sobre la pèrdua de l’olfacte en pacients covid, basada en “un edema transitori al nivell de l’esquerda olfactiva que impedeix el pas de l’aire que porta les molècules de l’olor a les cèl·lules nervioses olfactives” (provocant la típica congestió nasal).

No obstant això, l’estudi va trobar “una infecció de neurones sensorials” entre els pacients i l’augment de cèl·lules immunitàries en l’òrgan sensorial. Tot això pot constituir “una inflamació persistent de l’epiteli olfactiu i de el sistema nerviós olfactiu” que condueix a la pèrdua temporal de l’olfacte.

“Hem constatat que les neurones sensorials resulten infectades pel SARS-CoV-2, així com el nervi olfactiu i els centres nerviosos olfactius en el cervell”, explica l’investigador Pierre-Marie Lledo, coautor de l’estudi publicat a la revista Science Translational Medicine .