Pedret (PSC) creu que Junts vol acusar ERC de “tova” amb els seus canvis a la Mesa

Pensa que Junts pretén tenir la "clau per dinamitar la legislatura" des de la Mesa

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

l diputat del PSC al Parlament i secretari primer de la Mesa, Ferran Pedret, ha afirmat que Junts es vol reservar la “clau per dinamitar la legislatura en el moment que cregui corresponent fer-ho i poder acusar ERC de ser excessivament tova o complaent”, a través de la Mesa de la cambra catalana.

Ho ha dit en una entrevista aquest dimarts a Ràdio 4 i La 2 que ha recollit Europa Press en referència a la renúncia del diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, després d’afirmar que era partidari de no arriscar-se a condemnes per desobediència en votacions simbòliques, i la seva propera substitució per la diputada Aurora Madaula, “més disposada a dur a terme aquest tipus d’iniciatives”, segons Pedret.

Pel diputat socialista, el PSC fa anys que intenta rebaixar el grau de polarització de la política catalana en aquest context: “Fem el que podem per mantenir la interlocució política amb tots els grups del Parlament, tot i que és veritat que amb Vox tenim poc o res a parlar”.

Ha lamentat que el projecte polític “de secessió” que defensen ERC, Junts i la CUP, al seu parer, divideix de manera estructural la societat catalana, motiu pel qual ha demanat a aquests partits que ho reconsiderin.

“Si això no es produeix, és molt difícil que ens plantegem qualsevol tipus de col·laboració”, ha dit, i ha sostingut que amb ERC es poden entendre en polítiques socials i que la solució al conflicte arribarà a través d’un projecte de caire federalista.

REFORMA DEL REGLAMENT

A més, Pedret ha rebutjat la possibilitat de reformar l’article 25.4 del Reglament del Parlament –que suspèn els drets i deures dels diputats que s’enfronten a un judici per presumpta corrupció– si és “per beneficiar individualment” una persona.

Ho ha dit en referència a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, investigada per presumpte fraccionament de contractes per la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que aquest dilluns va afirmar que ella no impulsarà una reforma en aquest sentit, cosa que és potestat dels grups, i que no es considerava investigada per corrupció.

Quan li han preguntat si els socialistes prendran accions legals si s’aprova aquesta reforma, ha dit: “Com a membre de la Mesa no puc parlar en nom del grup, és una cosa que també humilment aconsello a la presidenta que comenci a fer”.

Sobre si aquest article vulnera la presumpció d’innocència, ha considerat que “es podria entendre d’aquesta manera”, però ha defensat que respon a un clam ciutadà per la transparència que en el seu moment el Parlament va plasmar en el reglament.