Nou habitatge públic de lloguer amb un nou edifici de 155 pisos a Sant Martí

Posada la primera pedra d’un edifici al carrer de Veneçuela que es destinarà a 60 habitatges amb serveis per a gent gran, 80 de lloguer social i 15 allotjaments d’emergència

L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) segueix iniciant noves obres de construcció d’habitatge públic, la gran majoria de lloguer. L’últim exemple ha estat la posada de la primera pedra d’una nova promoció, al barri de Provençals del Poblenou (districte de Sant Martí), de 155 habitatges, que es destinaran a 60 pisos amb serveis per a gent gran i a 80 més de lloguer social, a més de 15 allotjaments per a emergències socials. En tots els casos el règim serà de lloguer, una aposta clara de l’Ajuntament de Barcelona per tal que tota la inversió en habitatge serveixi per ampliar el parc públic de manera permanent i evitar-ne la privatització en el futur.

Es tracta de la promoció pública més important en volum en marxa al districte de Sant Martí i una de les principals de tota la ciutat, ja que podran arribar a viure-hi més de 300 persones. Situada al carrer de Veneçuela, entre els carrers de Josep Pla i d’Agricultura, es troba en una zona en transformació amb iniciatives com la de conversió en un eix verd al carrer de Cristóbal de Moura. La inversió municipal per aquest edifici és de 21,5 milions d’euros i la previsió és que les obres tinguin una durada de 20 mesos.

El projecte arquitectònic ha anat a càrrec de la UTE formada per Peris Toral Arquitectes, SCCP i Eletresjota Tècnics Associats, SL, i es caracteritza per la seva sostenibilitat energètica a partir de dues estratègies principals: un atri bioclimàtic i l’ús d’una estructura prefabricada. D’una banda, l’atri funcionarà com a captador solar i coixí tèrmic i recuperador de calor a l’hivern per augmentar en deu graus la temperatura dels habitatges, i com a xemeneia solar a l’estiu, augmentant la velocitat de l’aire i reduint la sensació tèrmica en tres graus. De l’altra, l’estructura es planteja majoritàriament d’elements de formigó prefabricat, que permet optimitzar la geometria del forjat. És a dir, es redueix la quantitat de formigó necessari per metre quadrat a la meitat i, per tant, les emissions de CO2.

Sant Martí, un districte amb prop de mig miler d’habitatges públics en marxa

Actualment a Barcelona, l’Ajuntament té en marxa la construcció o està prop d’iniciar-la de 2.300 habitatges, i una proporció important de tots aquests es troben en els diferents barris de Sant Martí. La del carrer de Veneçuela és una de les nou promocions a la recta final del procés de producció d’habitatge públic. Amb els treballs avançats es troben dues promocions al barri del Besòs i el Maresme, als carrers de Puigcerdà i de Lluís Borrassà, de 75 i 54 habitatges respectivament, a més de l’APROP de Glòries, en obres a fàbrica, que tindrà 42 allotjaments més. A banda, amb les obres prop d’iniciar-se hi ha un edifici de 18 habitatges al carrer de la Ciutat de Granada, al Parc i la Llacuna del Poblenou, i aquest estiu es van resoldre els concursos de projecte i obra dels quatre edificis d’habitatge industrialitzat al Besòs i el Maresme i a la Verneda i la Pau, d’un total de 151 pisos.

En total, l’habitatge en marxa a Sant Martí suposa 495 habitatges públics, el 95% del qual serà de lloguer i la resta, en dret de superfície, un altre règim de tinença que garanteix la titularitat pública del sòl i que un cop superat el termini de cessió tornarà a mans de l’Ajuntament. Aquest volum de prop de mig miler de pisos significa un habitatge assequible per a més de 1.200 persones.

A aquestes promocions cal afegir-hi les obres ja finalitzades els darrers anys, amb un total de 343 habitatges, l’última el cohabitatge de La Balma, al Poblenou, amb 20 habitatges, així com l’edifici de 68 habitatges en dret de superfície a la plaça de Dolors Piera, situada a la superilla del Poblenou, la promoció de lloguer de Tànger (67 habitatges), els 105 habitatges per a gent gran de Ciutat de Granada a tocar de les Glòries, i l’edifici de 83 habitatges en diferents règims de tinença al carrer de Pere IV al barri de Provençals.