Nipah, el nou virus que no té ni vacuna ni medicament

En plena expansió de la tercera onada de coronavirus i amb una infinitat de restriccions se’ns apareix a l’horitzó una nova amenaça. Alguns experts viròlegs ja estan alertant a les principals autoritats sanitàries mundials.

Es tracta del virus Nipah, una malaltia que ja va aparèixer el 1998 a Malàisia i que segons va explicar la viròlogoa Supaporn Wacharapluesadee a la BBC prové dels ratpenats de fruita. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va avisar el passat mes de juny d’un nou brot a l’Índia, país on s’han donat la majoria de casos en els darrers anys juntament amb Bangla Desh.

La comunitat científica creu que la majoria de casos vénen arran d’intoxicacions causades pel consum de suc de palmera datilera, molt popular en els dos països anomenats anteriorment. Els ratpenats s’aixopluguen en aquests arbres i fan les seves necessitats en ells. Els símptomes que provoquen la seva infecció són febre, mals de cap, vòmits, mal de coll, somnolència o marejos entre d’altres.

El període d’incubació és entre 5 dies i dues setmanes mentre que els símptomes duren entre 3 i 14 dies. El que més preocupa d’aquest virus és la seva alta taxa de mortalitat (entre el 40 i el 75%) i que és molt contagiós. A més, pot danyar seriosament el cervell deixant importants seqüeles neurològiques.

Tranquil·litza que el Nipah està molt localitzat i que donades les circumstàncies actuals és poc probable que s’estengui, tot i això, cal anar amb peus de plom perquè a dia d’avui no hi ha vacuna ni medicament que posi remei als seus nocius efectes. Això sí, la biotecnològica Moderna, que ja ha desenvolupat una vacuna contra la Covid-19, està treballant per posar remei a aquesta situació i evitar així un problema d’abast mundial, tal i com explica La Vanguardia.