Neixen 10 cries de tortuga més en la tercera nit d’eclosió del niu de la platja de la Mar Bella

Dels 60 ous que es van deixar a la sorra, han nascut 56 exemplars de manera natural

Un total de 10 cries de tortuga careta han nascut aquesta nit al niu localitzat aquest estiu a la platja de la Mar Bella de Barcelona. Totes elles s’han deixat anar després de ser examinades per professionals. Finalment s’ha optat per obrir el niu, on hi han trobat quatre ous que no eren viables i una tortugueta viva a uns 20 centímetres de profunditat que s’ha portat a les instal·lacions del CRAM.

Dels 60 ous que es van deixar a la platja han nascut 56 cries de manera natural, cosa que es considera “una posta molt exitosa”. Segons el departament de Territori i Sostenibilitat, 42 de les cries han anat al mar i les altres 14 són al CRAM i al Zoo de Barcelona, on seran criades en captivitat.

Aquest era el primer cop que una tortuga careta feia la posta en una platja de Barcelona i també va ser el primer dels quatre nius localitzats enguany a Catalunya des que l’1 de juny va començar la temporada de nidificació d’aquesta espècie.

El niu de Barcelona es va localitzar la nit del 15 al 16 de juliol, després que el 14 de juliol es veiés una tortuga per la zona. Tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i de la Fundació CRAM, juntament amb investigadores especialistes en tortugues, es van desplaçar a l’indret per avaluar les condicions del niu i procedir a la seva obertura. Dels 77 ous que contenia, 60 es van deixar a la platja, tot i que el niu es va traslladar uns metres terra endins per evitar el contacte amb l’aigua, fet que podia posar en perill l’èxit de la posta. La zona es va delimitar amb una tanca perimetral i ha estat vigilada les 24 hores del dia per un dispositiu de voluntariat organitzat per l’Ajuntament de Barcelona.

Els altres 17 ous del niu es van portar al CRAM i al Zoo de Barcelona per a la seva incubació artificial. Dels 9 ous del CRAM, ja han nascut les cries de 5 i 4 estan eclosionant. Els 8 ous que s’han traslladat al Zoo de Barcelona continuen la seva incubació.

Les cries portades al CRAM es distribuiran posteriorment a l’Oceanogràfic de València i, pròximament, també al Zoo de Barcelona per tal de diversificar i ampliar el nombre de centres amb experiència en la seva cria. Aquesta iniciativa forma part del projecte de ‘head starting’ gràcies al qual els animals es mantenen en captivitat fins que assoleixen un pes adequat (durant 1 o 2 anys). El sistema està recollit en diferents programes de gestió i conservació de la tortuga marina i busca millorar les taxes de supervivència de l’espècie. De fet, recentment el CRAM i la Generalitat han alliberat 22 cries de tortuga careta d’entre 1 i 2 anys que havien estat criades en captivitat.