Munten un pessebre vivent reivindicatiu a la plaça Sant Jaume contra l’absència de la representació tradicional

El tornaran a fer els dies 23, 29 i 30 de desembre i el 4 de gener, sempre de 18 a 20 hores

Una cinquantena d’actors, músics i veïns de Ciutat Vella han muntat un pessebre vivent a la plaça Sant Jaume. L’actor Jaume Mallofré, un dels seus promotors, ha explicat a l’ACN que ho fan per reivindicar les tradicions catalanes davant l’absència de la representació tradicional, que enguany l’Ajuntament de Barcelona va decidir no instal·lar per evitar aglomeracions en el context del coronavirus.
L’esdeveniment es tornarà a celebrar el 23, 29 i 30 de desembre i el 4 de gener. Ho ha organitzat un col·lectiu de Ciutat Vella que té intenció d’organitzar-se en associació cultural i que ha comptat amb la col·laboració de ‘La Passió d’Olesa’, l’ANC, ‘Can Rafató’ i Teixidores per la República.
Mallofré ha lamentat que sense el pessebre els veïns del barri trobaven a faltar “la temparatura, el caliu, l’atmosfera” de la instal·lació que cada any l’Ajuntament de Barcelona havia fet a la plaça de Sant Jaume. “Aquest any no hi havia res i ens sentíem una mica desangelats”, ha explicat. També ha rebatut l’argument pel qual el consistori no ha instal·lat el pessebre: “No pot ser que els metros i els mitjans de transport vagin atepeïts, i aquí no es pugui fer el pessebre”, ha dit.

Ha explicat que la iniciativa “va sortir com una broma, però la xispa es va encendre i de seguida es van apuntar 50 o 60 persones”. La voluntat del pessebre també és reivindicar les tradicions catalanes. “Som terra d’acollida, i ens agrada que vingui tothom, i som multiculturals, però no a costa de renegar de les nostres tradicions”, ha reivindicat l’actor.

El pessebre vivent representat mostrava la tradicional escena del naixement de Jesús i l’anunciació de l’àngel als pastors amb figures estàtiques. Al costat els artistes han interpretat nadales, algunes de les quals adaptades, i han recitat fragments del poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra i de l’obra d’Eugeni Xammar, poesies de JV Foix i d’altres.

Entre els artistes que participen al pessebre vivent hi ha Pepa Arenós, Marga Barjau, Frederic Bentanachs, Lloll Bertran, Alèxia Cabré, Pep Cruanyes, Anna Cunyat, Jordi Delgado, David Espunya, Jordi Fàbregas, Celdoni Fonoll, Sàskia Giró, Agustí Gimeno, Joan González, Ona Ibarra, Ruth Kor, Lina Jerez, Maria Jesús Lleonart, Ian Lleonart, Jaume Mallofré, Àngel Martínez, Cesc Muñoz, Glòria Martí, Enric Majó, Maria Palau, Francesc Palomar, Susana Puig, Pilar Rebaque, Carme Sansa, Ester Sangil, Consol Segur, Elisabeth Sitjes i Oscar Valdés.