Milers de persones es concentren a Barcelona “contra el racisme i per les vides negres”

És la primera gran protesta convocada per la recent creada Comunitat Negra, Africana i Afro-descendent a Espanya

La Plaça Sant Jaume plena de gent en la protesta 'Black Lives Matter' a Barcelona. ACN

Unes 3.000 persones –segons xifres de la Guàrdia Urbana- s’han concentrat aquest diumenge a la plaça Sant Jaume de Barcelona “en memòria de George Floyd, contra el racisme i per les vides negres”. La mort del ciutadà afro-americà a mans de la policia de Minneapolis va precipitar fa una setmana la creació de la Comunitat Negra, Africana i Afro-descendent a Espanya (CNAAE), qui ha convocat arreu de l’Estat manifestacions per sumar-se a la lluita contra el racisme institucional i social. Amb samarretes com ‘Black Lives Matter’ o ‘Blackcelona’ i pancartes criminalitzant el racisme amb lemes com ‘Stop racisme’ o ‘El racisme mata’, els participants han proferit crits de ràbia i s’han agenollat a la plaça en un emocionat record a Floyd.

L’entrada a la plaça Sant Jaume s’ha limitat per evitar un excés d’aforament, tot i així s’ha concentrat moltíssima gent i ha estat difícil mantenir les distàncies de seguretat entre els assistents. La comunitat negra denuncia el racisme que pateixen les persones racialitzades a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol, i recorden que no és un fenomen exclusiu dels Estats Units tot i que hagin encès l’espurna a arreu del món. Per això, les mobilitzacions d’aquest diumenge han relacionat el recent assassinat de Floyd amb el drama al Mediterrani o les morts de Samba Martine, Lucrecia Pérez o Mame Mbaye, evidenciant així que “el racisme institucional i social es dona en el context espanyol i català”.

A més dels atemptats directes contra les vides negres, la CNAAE recorda les formes de racisme indirectes com les condicions de pobresa estructural, l’explotació laboral i la falta d’oportunitats. A banda de Barcelona, Catalunya ha viscut concentracions a Sitges (Garraf), Salt (Girona), Vilafranca del Penedès, Tarragona, Lleida i Granollers. A la resta de l’Estat, s’han convocat a Madrid, Bilbao, Múrcia, Saragossa, Màlaga, València, Vitòria, Oviedo, les Illes Canàries, i Palma.