L’Orgull de Barcelona canvia de dates

L'edició d'enguany se centrarà en la reivindicació dels drets de les persones amb VIH i la lluita contra l'estigma

Una pancarta amb la imatge corporativa de Pride! Barcelona. ACN

Pride! Barcelona canvia de dates i aquest any se celebrarà el 3 i el 4 de setembre. El president del comitè organitzador de l’esdeveniment, Ferran Poca, ha justificat el canvi explicant que en els dies on se celebra habitualment el procés de vacunació encara no estarà als nivells que els agradarien.

“Hem decidit traslladar-ho al setembre quan, si es compleixen les previsions, tindrem flexibilitzacions més grans fruit de la vacunació, cosa que ens permetrà celebrar la manifestació unitària”, ha afegit. L’edició d’aquest 2021 girarà al voltant de la reivindicació dels drets de les persones amb VIH i la difusió i promoció d’estratègies de prevenció sota el lema ‘Indetectable = Intransmissible’.

L’acte de celebració d’enguany se celebrarà el dissabte 4 de setembre al Passeig Lluís Companys. Els organitzadors han explicat que s’han vist “obligats” a canviar de localització, ja que les obres a l’intercanviador de Plaça d’Espanya dificultaven organitzar-ho a l’Avinguda de la Reina Maria Cristina, on se celebra habitualment l’acte. La manifestació d’enguany també canviarà de recorregut: començarà a Plaça Universitat, recorrerà la Gran Via fins a Tetuan i baixarà pel Passeig de Sant Joan fins a l’Arc del Triomf. Des de l’organització valoren positivament aquest canvi, ja que “situa la manifestació a l’artèria principal de la ciutat”. Per la seva banda, el Pride Village, on s’hi exposen totes les entitats participants en l’esdeveniment, se situarà al Parc de la Ciutadella.

La temàtica d’enguany se centra en la lluita contra l’estigma associat al virus del VIH. “La campanya vol incidir especialment en el fet que les persones amb VIH i en tractament que tenen una càrrega indetectable no poden transmetre el virus”, ha explicat la directora de l’àmbit social de Pride!, Maria Giralt. També ha explicat que, tot i el canvi de dates, el dia 28 de juny se celebraran diverses activitats en petit format i amb aforaments limitats, juntament amb l’acte commemoratiu que organitzen de forma conjunta amb l’Ajuntament de Barcelona.

Des de Pride! BCN expliquen que aquest any s’han proposat fer una campanya “divertida” que parli del VIH des d’una perspectiva “més positiva i propera a la gent” i estigui “enfocada a totes les edats”. La identitat visual d’enguany incorporarà els colors de la bandera LGTBI i els de la bandera transsexual, i als cartells hi apareixen referències pop de totes les èpoques com Bad Gyal, David Bowie, les Teresines, La Veneno o Drag Race. “Un 61% del col·lectiu LGTBIQ desconeix que una persona tractada no pot transmetre el VIH. Per tant, creiem que és una molt bona campanya”, ha explicat Poca. “Només que un 10% de les persones que vegin els cartells acabin interioritzant el missatge que indetectable és igual a intransmissible serà un èxit”, ha afegit.

El president del comitè organitzador ha remarcat que l’any passat es van trobar en una situació “complexa” en què la pandèmia els va obligar a cancel·lar gairebé tots els actes, i ha dit que aquest any estan treballant “perquè les entitats no perdin la seva veu a la ciutat”. En referència a les condicions en què es duran a terme els actes previstos, Poca ha afirmat que des de l’equip organitzador celebren reunions “quasi diàries” amb el Procicat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. “Ens estan ajudant molt i estem veient quina és la fórmula a seguir”, ha afegit.