L’OMS demana a Europa que vacuni els presos

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als països europeus que vacunin contra el coronavirus els presos i les persones que treballen a les presons, perquè hi ha un risc més elevat de transmissió de la malaltia.

Tal com ha assenyalat l’organisme en un article a ‘The Lancet’, els presos viuen molt a prop els uns dels altres i tenen limitat l’accés a proves i equips de protecció personal.

A més, comparats amb la població general, tenen una càrrega “desproporcionadament més elevada” de comorbiditats, també de malalties no transmissibles, fet que augmenta les possibilitats de patir de manera greu la covid-19.

L’OMS ja havia demanat als líders del bloc que garanteixin que tinguin accés a serveis de salut de qualitat, un aspecte que és “especialment rellevant” als centres penitenciaris.

“És essencial comprendre que la pèrdua de la llibertat no ha de conduir a la pèrdua de la salut”, ha dit el director de la Divisió de Programes de Salut dels Països de l’OMS/Europa, Nino Berdzuli.

En aquest sentit, la directora interina de l’Oficina Europea de l’OMS per a la Prevenció i Control de Malalties No Transmissibles, recorda que molts reus tenen el primer contacte amb l’atenció sanitària quan surten de la presó.

Per això, l’organisme ha subratllat la necessitat de garantir que tots els centres penitenciaris tinguin la capacitat i els recursos per brindar l’accés universal a una atenció mèdica de qualitat.