L’obra del nou CAP de la Sagrera durarà cinc anys

S'ubicarà al passatge Bofarull, al costat del poliesportiu

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona han acordat que el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Sagrera, al districte de Sant Andreu, es construeixi al passatge Bofarull, just al costat del poliesportiu la Sagrera. L’equipament sanitari tindrà un sostre edificable de 4.000 metres quadrats i l’obra durarà cinc anys.

D’aquesta manera s’intentarà absorbir la demanda derivada de l’augment demogràfic al barri i de la situació excepcional de la pandèmia. Les limitacions del CAP actual feien impossible ampliar-lo, fet pel qual s’ha optat per la construcció del nou edifici. Mentre durin les obres s’habilitarà un mòdul provisional al carrer Baixada de la Sagrera per ampliar els serveis d’atenció del centre actual.

El projecte de funcionalitat del nou CAP preveu mantenir la cartera de serveis actual, esponjant l’atenció a la ciutadania. El centre té medicina de família, infermeria, pediatria, odontologia, treball social i atenció a la salut sexual i reproductiva. També gestiona tres residències de gent gran i una de salut mental.

També és el centre de referència de divuit escoles i de l’atenció i seguiment a un centre de menors. A més ofereix serveis d’atenció especialitzada integrada, amb visites de consultes per a les especialitats de cardiologia, endocrinologia, pneumologia i centre de salut mental infantil i juvenil.

Des d’ara i fins que comencin les obres, l’Ajuntament cercarà alternatives als usos que actualment té la pista provisional d’entrenament, que deixarà de donar servei d’aquí a dos anys, aproximadament.

En les properes setmanes es farà el canvi d’ús del solar i s’iniciarà el procés de cessió, que culminarà en l’aprovació per ple. Un cop es formalitzi la cessió del terreny per part de Patrimoni al Servei Català de la Salut (CatSalut) s’iniciaran els tràmits per licitar l’obra. Es preveu enllestir-la en cinc anys.

Mentrestant, les dues administracions han treballat per trobar un espai proper al CAP actual on s’habilitarà un mòdul provisional per ampliar els serveis d’atenció del centre. Es farà al carrer Baixada de la Sagrera, a un 300 metres del CAP actual.

Salut i Ajuntament valoren de forma molt positiva el paper que han jugat la Plataforma pel CAP La Sagrera, així com l’Associació de Veïns i Veïnes de La Sagrera i els equips professionals del CAP per arribar a aquest consens.