L’Hospital de Bellvitge desenvolupa un nou model de respirador per als pacients amb covid-19

Es tracta d’un ventilador volumètric de funcionament totalment informatitzat, que pot adaptar-se a diferents situacions

L'equip de l'hospital de Bellvitge i l'empresa DOGA amb el nou prototip de respirador que han desenvolupat, el 9 d'abril de 2020. ACN
Els Serveis de Pneumologia i Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i un equip d’enginyers de l’empresa DOGA han desenvolupat un nou model de respirador per fer front a la pandèmia de la covid-19. El ventilador, que està en fase d’homologació, està totalment informatitzat i això el converteix en un dispositiu molt versàtil, adaptable al maneig de diferents situacions. Els seus creadors asseguren que s’apropa més a un respirador convencional que a un respirador transitori d’emergència. “No només permet afrontar una parada respiratòria puntual, sinó que es podria mantenir ventilat molts dies a un pacient”, explica el cap del Servei de Pneumologia de Bellvitge, el doctor Jordi Dorca.

“És un respirador de campanya molt senzill amb el 95% de les peces que es poden imprimir en 3D”, detalla un dels enginyers de DOGA, Leo Espejo. L’aparell, de fet, està pensat perquè es pugui fer “en qualsevol part del món i que no tingui un cost molt elevat”. El model té el vist i plau dels facultatius de Bellvitge i està pendent ara de rebre l’homologació de l’Agència Espanyola del Medicament.

El ventilador va connectat a un ordinador integrat, de tal manera que es poden regular fàcilment diferents paràmetres, com volum, freqüència, ràtio I/E i PEEP del pacient, i a més és “de molt fàcil muntatge”, detalla una de les infermeres de malalt crític de l’hospital de Bellvitge, Gemma Via.

El prototip també incorpora altres sofisticacions com ara una bateria recarregable que garanteix el seu funcionament autònom sense estar connectat a la xarxa elèctrica durant un màxim de cinc hores.