Les dones, les grans perjudicades per la pandèmia

Un estudi de la Universitat del País Basc i en el qual han col·laborat altres cinc universitats (de Barcelona, ​​Múrcia, Elx i Granada, a més de la Universitat Nacional d’Educació a Distància), destaca a les dones com les grans perjudicades per la pandèmia. Així es desprèn d’una investigació que radiografia l’impacte psicològic de la crisi sanitària entre la població. Gairebé 7.000 persones, d’entre 18 i 92 anys, han estat enquestades.

El treball conclou que el problema afecta tota la societat, però especialment a les dones. Elles són qui han perdut més confiança i optimisme i les que mostren “un major empitjorament en els sentiments de vitalitat i energia”. Ansietat, depressió i ira són components fonamentals de la dimensió d’estabilitat emocional, assegura el treball, i també aquí elles són les principals afectades.

Quan els enquestadors preguntaven pels canvis d’humor, era evident una gran proporció de casos en ambdós sexes, tot i que “passa més en dones”. El pes en la cura de la llar i en la família els ha passat factura. Altres conclusions no sorprendran a ningú, però sí la contundència de les seves percentatges.

El 44% dels enquestats ha vist disminuir el seu optimisme i confiança durant el confinament. Si l’estrès ocasionat per la forçada reclusió fos un tamboret, les seves tres potes serien: la incertesa, la preocupació per perdre a éssers estimats i la por a patir o contraure la Covid-19 o una altra malaltia greu.