Les Cases Barates del Bon Pastor guanyaran 21.000 m2 de zones verdes i usos veïnals

S’hi invertirà uns 6M€ i es preveu que els treballs finalitzin l’octubre de 2022

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

La transformació de l’àmbit de les antigues Cases Barates del Bon Pastor avança. L’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU), ha iniciat les obres d’arranjament de la zona compresa entre els carrers de la Tallada, Biosca, Sant Adrià i el passeig de Mollerussa, al nord-est del districte de Sant Andreu. Es millorarà un espai d’uns 21.000 m², on es crearan noves zones verdes i es millorarà la connectivitat i l’accessibilitat, i s’hi invertirà uns 6 milions d’euros.

Es tracta d’un pas endavant en la remodelació d’aquest barri històric, nascut a finals dels anys vint del segle passat i que ocupa una gran quadrícula urbana entre els carrers de Sas-Passeig de Mollerussa-Arbeca-Sant Adrià. L’any 2005 van començar les primeres intervencions, amb la construcció de nous habitatges i zones verdes i accessibles. Era l’inici d’una importantíssima transformació urbana en aquest districte de la ciutat que ara avança cap a la seva conclusió, ja que aquesta és una de les últimes fases pendents.

La remodelació del barri de les Cases Barates del Bon Pastor consta de cinc fases, tres de les quals ja han estat completades. La primera fase va acabar l’any 2006, quan es van lliurar els primers 152 nous pisos; la segona fase va finalitzar l’any 2010, amb l’entrega de 190 pisos més, i la tercera fase, amb 167 habitatges, es va concloure el 2017. Amb els 224 pisos que es preveu lliurar en la quarta fase, s’hauran construït un total de 754 pisos per als afectats urbanístics. Cada una d’aquestes fases ha comportat la urbanització d’una nova zona del barri, i l’última finalitzada ha fet una aposta per un entorn més naturalitzat. La urbanització que comença ara, la de la quarta fase, s’ha definit a través d’un procés participatiu per recollir les aportacions veïnals, i tindrà un impacte major que les anteriors ja que afecta un espai més gran.

En concret, les obres que s’acaben d’iniciar serviran per a arranjar els nous espais urbans creats als entorns de les cinc noves edificacions de Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), i en paral·lel es dotarà de serveis els nous edificis. Està previst que finalitzin l’octubre de 2022, i les característiques de la urbanització seran les mateixes que les de les actuacions fetes fins ara.

Així, l’illa acollirà una plaça central, nous espais amb jocs infantils, jocs de taula i una àrea de pícnic per a fomentar els usos veïnals de l’espai. A més, hi haurà nou enjardinament, amb la creació de 14.000 m² de superfície de verd i drenant; il·luminació del tipus LED, sistemes de drenatge sostenible i nou mobiliari urbà com cadires, bancs, papereres, pilones, aparcament per a bicicletes i fonts.

Es proposen dos tipus de voreres: les que donen continuïtat a la urbanització ja existent, i una segona, corresponent als interiors d’illa, que inclou paviment de formigó polit antilliscant. En conjunt, tot el nou espai serà més accessible. De nord a sud, per exemple, hi haurà itineraris adaptats en tots els vials; i d’est a oest els recorreguts tindran menys d’un 6% de pendent.

Pel que fa a la distribució de la nova mobilitat, es crearan dues jerarquies de vials: la de trànsit perimetral del sector, i el de prioritat invertida, que permeten la circulació interior reservada només a veïns i veïnes. I el carrer de Novelles serà l’eix vertebrador a l’interior de la gran illa.

En una propera fase està previst eliminar el desnivell existent entre el barri i la cota superior de la llosa de la ronda Litoral, que fa de límit i de barrera amb el riu Besòs. El projecte modifica la topografia actual, pujant la rasant de l’àmbit dels carrers de Sant Adrià i d’Arbeca, que són els més afectats. D’aquesta manera s’obté una superfície contínua que permet unir millor el barri amb els equipaments esportius que es troben sobre la llosa.