L’Eixample de Barcelona guanyarà un nou interior d’illa al carrer de Londres

Amb aquest nou espai seran 46 els interiors d’illa sumats des dels anys vuitanta per recuperar l’esperit Cerdà

El districte de l’Eixample guanyarà un nou espai lliure públic a l’interior de l’illa delimitada pels carrers de Londres, Casanova, París i Muntaner. La Comissió de Govern ha aprovat inicialment un Pla de Millora Urbana que preveu obrir a l’ús ciutadà aquest àmbit, d’uns 2.146 m2, que s’enjardinarà per tal que els veïns i veïnes del barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample puguin gaudir d’una nova zona verda, d’estada i de repòs.

El regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha destacat que “el districte guanyarà un espai de més de 2.000 metres quadrats de verd, amb un nou interior d’illa, el vuitè des de 2015 i en total en tindrà 46”. Segons ha dit “l’Eixample és un espai absolutament dens i amb estratègies com la recuperació dels interiors d’illa sumat també a l’estratègia Superilla Barcelona recuperem espais pel verd, pel gaudi veïnal, d’estada i espais per fer-hi vida pels veins i veïnes del districte”.

El promotor que impulsa el Pla es farà càrrec de l’obra i cedirà gratuïtament a l’Ajuntament l’espai lliure interior de l’illa i l’accés públic a celobert pel passatge del número 86 del carrer de Londres. A canvi, el privat podrà dotar d’usos comercials i aparcament el subsòl i les plantes baixes. Ara el pla continuarà la tramitació de cara a l’aprovació definitiva per poder encarar després la fase de gestió urbanística, el projecte d’urbanització per acabar de concretar com serà l’espai i la tramitació de llicència d’obres.

La creació d’aquest nou interior d’illa suposa un pas important en el programa de recuperació d’interiors d’illa, atès que la cruïlla Londres-Muntaner no disposava de cap jardí públic a menys de 200 metres, sent el Jardí de Montserrat Figueras el més proper. Per tant, amb aquest nou espai d’ús ciutadà el veïnat d’aquestes illes podrà anar caminant a un jardí públic.

El projecte preveu crear un jardí que s’aproparà als veïns i veïnes amb elements de verd i mobiliari que configuraran el nou espai d’estada.

Una senya d’identitat de l’Eixample

Els interiors d’illa són una de les grans senyes d’identitat de l’Eixample. Es tracta d’espais dissenyats per Ildefons Cerdà que amb el pas del temps van perdre el seu valor original, ser espais d’oci i descans per al veïnat, i es van urbanitzar i ocupar per interessos immobiliaris. El Districte continua amb la seva recuperació, iniciada l’any 1986, per obrir-los de nou a la ciutadania. Amb el del carrer de Londres s’hauran recuperat un total de 46 interiors d’illa per a ús veïnal i una trentena més s’han consolidat com a equipaments escolars.

En concret, des de 2015 s’hauran recuperat 8 espais interiors d’illa. El nou espai que ara ocupa el Garatge Londres se sumarà als Jardins d’Anaïs Napoleón, Montserrat Figueras, Mª Assumpció Català i Poch, Agustí Centelles, l’Antic Cinema Urgell, l’Antic Cinema Novetats i l’Antic Cinema Niza, tots ells recuperats en els últims anys. I el Govern municipal preveu en els propers anys poder guanyar dos nous interiors illa més: l’interior de l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili i el de l’avinguda de Vilanova, 3-11. Aquest projecte és complementari al guany de noves places i jardins, amb la Model i la plaça de les Glòries com a grans espais verds projectats, i al gran projecte de transformació Superilla Barcelona, que permetrà reduir el trànsit, millorar la vida de barri i fomentar el comerç de proximitat.