Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

L’Eixample aposta per la mediació veïnal

El consistori valora molt positivament la prova pilot per resoldre problemes de convivència

Barcelona aposta per la mediació veïnal com un mecanisme per resoldre problemes de convivència. Davant de l’augment de les queixes derivades del confinament domiciliari viscut tot just fa un any, l’Àrea de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament va crear el març del 2020 el Servei d’atenció a demandes veïnals de mediació.
Davant de l’èxit, s’ha apostat per posar en marxa el projecte pilot Eixample Districte Mediador, que segons l’Ajuntament s’ha revelat “eficaç” per solucionar els problemes de convivència sorgits durant el confinament. Tres quartes parts dels 246 casos tancats a l’Eixample entre el març i el desembre del 2020 s’han gestionat amb rapidesa, per via telemàtica, i sense necessitat d’arribar als circuits d’inspecció.
Entre març i desembre del 2020 el servei d’atenció a demandes veïnals va atendre 664 casos. D’aquests, en 182 casos es va oferir assessorament i es va contenir la situació, en 166 es va tancar per tractar-se d’un fet puntual i en 152 es va fer mediació telemàtica. La resta es van resoldre per altres vies o no va ser possible establir el contacte. En conjunt, del total de 246 casos tancats, el 77% s’han gestionat sense arribar al circuit dels serveis d’inspecció.

Del total de 749 problemàtiques detectades, 490, és a dir un 65,5%, han estat per molèsties produïdes per sorolls i música, seguides de lluny per les queixes per obres o instal·lacions (52), el mal ús d’espais comuns o molèsties produïdes pels animals de companyia.

A la prova pilot d’Eixample Districte Mediador s’ha trigat de mitjana 31 dies en tractar un expedient mitjançant la mediació, quan de mitjana el serveis d’inspecció del districte necessiten uns 309 dies en tancar un expedient, des de l’inici fins a l’arxiu. En volum d’hores, mediació dedica 6,3 hores per expedient, mentre que inspecció n’hi ha de dedicar 17 de mitjana.

El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat en roda de premsa que sovint els problemes que fan percebre una situació d’inseguretat tenen a veure amb la convivència, “una de les grans víctimes” de la pandèmia.

“Millorant la convivència millorem sens dubte la percepció de seguretat”, ha afirmat. En aquest sentit, ja ha avançat que la vocació del consistori és estendre la mediació al conjunt dels districtes de la ciutat.

Joan Cambronero, gerent del districte de l’Eixample, ha valorat molt positivament la prova pilot i ha explicat que es tracta d’una oportunitat per canviar el paradigma actual, més “punitiu”. “El conflicte esdevé una oportunitat de crear teixit comunitari”, ha assenyalat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Alta Ribagorça reclama que el confinament sigui per regió sanitària

Notícia següent

El risc de rebrot segueix disminuint a Catalunya

Notícies relacionades