L’AMB triplicarà la potència fotovoltaica instal·lada als municipis a finals d’any

Es posaran en marxa 16 cobertes solars en edificis i 12 noves fotolineres metropolitanes

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
L’AMB té previst triplicar la potència d’instal·lacions fotovoltaiques pròpies a finals d’aquest 2021. Per aconseguir-ho, es posaran en marxa 16 noves instal·lacions fotovoltaiques en cobertes d’edificis i 12 noves fotolineres. D’aquesta manera, es passarà d’una potència instal·lada de 800 KWp a una de 1.314 KWp, amb l’objectiu que el 2023 la potència superi els 5.000 KWp, suficient per abastir 2.000 famílies.
El cost de les noves instal·lacions serà de 6 milions d’euros que es finançaran amb fons europeus FEDER. Paral·lelament, l’AMB continua dissenyant plans personalitzats per tal que cada municipi pugui conèixer el seu potencial de generació d’energia solar fotovoltaica i, d’aquesta manera, prioritzar les inversions.
En roda de premsa aquest dilluns a Pallejà, on l’AMB ha instal·lat una coberta fotovoltaica al terrat de la sala Pal·làdius, el seu vicepresident d’Ecologia, Eloi Badia, ha destacat que l’ens metropolità vol que a finals d’aquest 2021, els 35 ajuntaments metropolitans (el pla exclou Barcelona) tinguin fet el seu pla de cobertes verdes (en falten 6), i tinguin instal·lada una fotolinera i, com a mínim, una nova instal·lació fotovoltaica en coberta.

Badia ha destacat que aquestes accions, emmarcades en el pla ‘Ajuntaments 100% renovables’ tenen com a objectiu final garantir que l’any 2030 la totalitat dels consums energètics d’edificis municipals i enllumenat públics siguin 100 % renovables. Per aconseguir-ho caldrà instal·lar fins a 100 MWp de producció fotovoltaica, però també reduir el consum municipal a la meitat de l’actual.

El repte de generació per als propers anys requereix el full de ruta que suposen els plans de cobertes, però també de finançaments importants. En aquesta línia, l’AMB ha aprovat el Pla de sostenibilitat ambiental (PSA), que amplia la capacitat inversora de l’AMB en 110 milions d’euros mitjançant accions d’eficiència energètica i de mobilitat sostenible. Les noves instal·lacions fotovoltaiques, que els ajuntaments podran utilitzar per incrementar la potència instal·lada, són una de les actuacions previstes en aquest Pla.