L’Ajuntament de Barcelona s’obre a “repensar” el model d’ajuda als sensellar

Fuertes diu que la causa de la mort podria ser el fred perquè no s'ha trobat indicis de violència però demana prudència

La comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, ha assegurat que l’Ajuntament “repensa contínuament” les seves actuacions en tots els àmbits i ha remarcat que “no defugirà la seva responsabilitat diària” en fets com la mort de dues persones sense llar que vivien al carrer. En roda de premsa, Fuertes ha lamentat la mort de les dues persones i ha explicat que “òbviament” una de les hipòtesis que hi ha sobre la taula és que la defunció fos a causa de les baixes temperatures en plena onada de fred. Fuertes ha explicat que no s’ha trobat indicis de violència ni criminalitat en les primeres anàlisis però ha demanat prudència mentre duri la investigació.
La comissionada ha explicat que durant el temporal els serveis d’emergència han atès altres persones amb “certa hipotèrmia sense grau de severitat”.

En el cas de les dues persones mortes el dilluns, Fuertes ha explicat que només tenen constància que una de les dues estigués en contacte amb equips que treballen amb persones vulnerables i ha explicat que la víctima, que tenia “un vincle” amb l’equip, havia rebutjat en diverses ocasions entrar a un equipament. En aquest sentit, ha remarcat que el consistori no pot “obligar” ningú a fer ús dels serveis que ofereix.

La comissionada d’Acció Social ha explicat que Barcelona ja comptava amb 2.700 places en equipaments per a persones sense llar –assolides amb col·laboració amb entitats- i ha recordat que se’n van afegir 100 més al novembre amb el començament del fred. Davant el temporal Filomena se’n van afegir 100 més. D’aquests, aquesta darrera matinada només n’han estat ocupades 34. En aquest sentit, Fuertes ha remarcat que de moment s’està “absorbint” tota la demanda que hi ha. A més, ha volgut posar en valor la taca “invisible” dels equips de carrer que els dies abans del temporal van anar a oferir d’entrar a equipaments a persones sensellar que van trobar al carrer.

En ser preguntada sobre si aquests serveis són ideals, tenint en compte que en aquests casos concrets no van donar resposta a les necessitats de les dues víctimes, Fuertes ha dit que “cada dia” seguiran portant propostes “noves” i s’ha obert a repensar el model. Amb tot, ha admès que “mai és suficient” i ha dit que estan “traient aigua en un vaixell on no hi ha prou eines ni per veure on és el forat”. Tot i així, ha dit que no defugen la responsabilitat i ha afegit que “repensar les propostes forma part del compromís en la temàtica”.

D’altra banda, en ser preguntada per quan està previst el tancament de l’espai de la Fira, que l’Ajuntament havia fixat inicialment per a finals de desembre del 2020, Fuertes ha dit que de moment s’està “monitorant” l’evolució de la situació i que s’anirà prenent les decisions en funció d’això.

L’oposició reclama revisar els protocols municipals

Davant de la notícia, alguns grups a l’oposició han reclamat al govern de Colau que revisi el model d’atenció a les persones sense llar mitjançant l’operació fred. La regidora Neus Munté, de JxCat, ha afirmat que no es pot tolerar que hi hagi persones a la ciutat que perdin la vida pel fred i ha demanat replantejar el model i destinar més recursos. Munté ha lamentat la mort de les dues persones i ha recordat que al setembre el seu grup ja va reclamar un pla de xoc fa uns mesos i va interessar-se fa pocs dies pels plans del govern municipal davant del descens de les temperatures.

En una línia similar s’ha expressat la regidora de Cs Marilén Barceló. “S’ha de tenir una estratègia molt més eficaç de la que és té, per això creiem necessari revisar els protocols actuals perquè no passin aquestes desgràcies”, ha apuntat. Segons Barceló, cal augmentar els educadors de carrer i els recursos en general i les places han d’estar operatives tot l’any. A més, des del punt de vista de Cs s’ha de treballar amb programes d’inserció on existeixi col·laboració público privada.