L’Ajuntament de Barcelona situa ara les obres per transformar la Model en el proper mandat

La proposta guanyadora per reordenar l'antiga presó planteja les millors idees per mantenir el patrimoni

L’Ajuntament de Barcelona situa ara les obres per transformar la Model en el proper mandat. Així ho ha indicat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, coincidint amb l’anunci de la proposta guanyadora del concurs per reordenar l’antiga presó.

Segons Sanz, l’objectiu és que l’equip guanyador elabori durant el 2021 tota la proposta d’ordenació de l’àmbit urbanístic per convocar el 2022 els concursos concrets per a la transformació dels equipaments que hi haurà a la nova Model, com ara habitatges, un centre residencial o una escola bressol, entre altres. Així, ha dit, es podria acabar el mandat amb els projectes executius enllestits perquè les obres siguin “una realitat” el mandat vinent.

En ocasions anteriors el consistori havia projectat l’inici de les obres el 2020 o el 2021 però Sanz ha negat que hi hagi cap “endarreriment”. “Crec que el calendari sempre ha estat el mateix: 2022-2023”, ha assegurat.

Segons ella, és un projecte “central” de la ciutat però té una part prèvia de tramitació que “sempre hi ha estat” i que no es poden “saltar”.

En qualsevol cas, els nous pronòstics no situen les obres fins als voltants del 2023. El que sí que estudiarà l’Ajuntament a més curt termini és veure quins altres usos provisionals pot tenir el recinte, més enllà dels que ja ha tingut com acollida d’exposicions o espai de visita, mentre no comencin les obres.

Reordenació de la Model

De moment, l’impacte de la covid s’ha fet notar en l’anunci del guanyador del concurs públic per reordenar l’espai que ocupa l’antic centre penitenciari. L’anunci havia de fer-se públic al març però s’ha ajornat fins aquest dijous.

La proposta guanyadora, ‘Model, batega!’, ha estat considerada la millor d’entre les sis que van presentar-se al concurs. En destaca l’aposta per conservar la imatge de la Model com a conjunt i incorporar tots els usos previstos sense aixecar nous edificis ni alterar el patrimoni.

El projecte, de l’equip tècnic Forgas Arquitectes, S.L.P i Planas Esquius Segatti, S.C.P., inclou els set equipaments públics acordats al Pla Director de 2019 i dona compliment a les reserves previstes d’habitatge públic, que es col·loca als braços del panòptic, i al futur parc urbà.