L’Ajuntament de Barcelona inicia les obres d’una nova promoció de 18 habitatges de lloguer social

Amb aquests treballs s’engreixa el volum de promocions municipals en obres o prop d’iniciar-les, amb fins a 2.300 habitatges, el 80% dels quals es destinaran al lloguer protegit

L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) manté el ritme d’inici de noves obres amb la posada en marxa dels treballs per aixecar un edifici d’habitatges públics al Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí. Es tracta d’una promoció de 18 pisos que es destinaran al lloguer social i s’aixecarà en un solar del carrer de la Ciutat de Granada a la cantonada amb Almogàvers, a dins de la superilla del Poblenou.

Amb aquesta fórmula, l’Ajuntament de Barcelona reforça l’aposta d’ampliar el parc d’habitatge assequible de manera permanent i evitar que, a través de la venda, els habitatges es puguin privatitzar en el futur. La inversió prevista per aquesta promoció és de 2,96 milions d’euros.

El projecte és obra de Naxal Arquitectura, SLP, compta amb dues altures de planta baixa i tres i cinc plantes i destaca per la seva sostenibilitat i eficiència energètica. El 100% dels habitatges donen tant al carrer com a l’interior d’illa, fent que comptin amb ventilació creuada i el màxim assolellament possible, a més d’altres elements com la producció d’aigua calenta sanitària i climatització amb equips d’aerotèrmia, la instal·lació fotovoltaica connectada a serveis comuns i els detectors de presència en espais comunitaris.

Els espais de dia dels habitatges estaran obertes al carrer i xamfrà, i la façana interior del pati d’illa es dedicarà als recorreguts d’accés i comunicació entre habitatges amb passeres exteriors. Els habitatges comptaran amb un o dos dormitoris i tots disposaran de terrassa.

Sant Martí, un districte amb prop de mig miler d’habitatges públics en marxa

Actualment a Barcelona, l’Ajuntament té en marxa la construcció o està prop d’iniciar-la de 2.300 habitatges, i una proporció important de tots aquests es troben en els diferents barris de Sant Martí. La del carrer de la Ciutat de Granada és una de les nou promocions a la recta final del procés de producció d’habitatge públic. Amb els treballs avançats es troben dues promocions al barri del Besòs i el Maresme, als carrers de Puigcerdà i de Lluís Borrassà, de 75 i 54 habitatges respectivament, a més de l’APROP de Glòries, en obres a fàbrica, que tindrà 42 allotjaments més.

A banda, fa poques setmanes es van iniciar els treballs per una promoció de 155 pisos al carrer de Veneçuela, a Provençals del Poblenou, i aquest estiu es van resoldre els concursos de projecte i obra dels quatre edificis d’habitatge industrialitzat al Besòs i el Maresme i a la Verneda i la Pau, d’un total de 151 pisos.

En total, l’habitatge en marxa a Sant Martí suposa 495 habitatges públics, el 95% del qual serà de lloguer i la resta, en dret de superfície, un altre règim de tinença que garanteix la titularitat pública del sòl i que un cop superat el termini de cessió tornarà a mans de l’Ajuntament. Aquest volum de prop de mig miler de pisos significa un habitatge assequible per a més de 1.200 persones.

A aquestes promocions cal afegir-hi les obres ja finalitzades els darrers anys, amb un total de 343 habitatges, l’última el cohabitatge de La Balma, al Poblenou, amb 20 habitatges, així com l’edifici de 68 habitatges en dret de superfície a la plaça de Dolors Piera, situada a la superilla del Poblenou, la promoció de lloguer de Tànger (67 habitatges), els 105 habitatges per a gent gran de Ciutat de Granada a tocar de les Glòries, i l’edifici de 83 habitatges en diferents règims de tinença al carrer de Pere IV  al barri de Provençals.