L’Ajuntament activa el programa de baixos de protecció oficial i obre el termini

La convocatòria té un pressupost de 16 milions d’euros i està oberta fins el 25 de juny

L’Ajuntament de Barcelona ha obert el termini per presentar ofertes a la convocatòria de compra de locals en planta baixa. El pressupost que es destina a aquesta acció és de 16 milions d’euros que s’invertiran en la compra d’immobles de determinades característiques a zones estratègiques de la ciutat. Amb aquests locals es crearà una borsa de lloguer de baixos comercials de protecció oficial. Els interessats poden presentar ofertes fins el 25 de juny.

L’objectiu d’aquesta mesura és impulsar l’activitat en locals en planta baixa. L’adquisició de locals donarà pas a una cartera de Baixos de Protecció Oficial que es destinaran a la dinamització comercial, social, cultural o econòmica. El procés de compra de locals es troba ara en la fase de recepció d’ofertes. Els propietaris de locals poden fer-ho fins el 25 de juny seguint les indicacions de la convocatòria. Un cop tancat el termini de recepció d’ofertes, s’estudiaran les candidatures i si s’escau s’iniciarà el procediment de compra. En paral·lel, es crearà l’Observatori de Locals en Planta Baixa per valorar quin tipus d’activitat encaixa millor amb els eixos comercials que es volen activar i que quedaran configurats per la borsa de baixos de protecció oficial.

Zones prioritàries: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc o l’Eixample

Ciutat Vella només ha recuperat un 37% de l’activitat prèvia a la crisi de la Covid. Per aquest motiu i perquè ja fa temps que el districte necessita d’un revulsiu, es considera zona prioritària. Compta amb una convocatòria específica amb un pressupost de 6 milions d’euros per a la compra de baixos. Els locals han de complir determinades condicions definides a la convocatòria com, per exemple, estar buits i tenir entre 60 i 1.000 metres quadrats.

Dins de Ciutat Vella s’han definit quatre zones prioritàries. Al Gòtic, l’espai delimitat pel carrer Ferran, Avinyó, carrer Ample i carrer Nou de Sant Francesc. Al Raval, el perímetre delimitat entre Nou de la Rambla, carrer de l’Est, passatge de Gutenberg, carrer de Cervelló, carrer de Montserrat i Portal de Santa Madrona. A la zona de Santa Caterina, l’espai delimitat per Sant Pere més Baix, carrer de les Basses de Sant Pere, Carders, Fonollar i carrer dels Mestres Casals i Martorell. A la Barceloneta, el carrer Doctor Aiguader i el passeig de Salvat Papasseit.

A banda de la convocatòria específica de Ciutat Vella, l’Ajuntament de Barcelona n’ha obert una segona per comprar locals al conjunt de la ciutat per un valor de 10 milions d’euros. En aquest cas també es prioritzen les zones amb més locals buits com ara els districtes de l’Eixample, Sant Martí, Sants-Montjuïc o Sarrià-Sant Gervasi. En aquest cas, es destinen dos milions d’euros a la compra de locals de més de 1.500 metres quadrats i vuit a la compra de locals d’entre 60 i 1.000 metres quadrats.

“Amunt persianes”: una estratègia de ciutat per ressuscitar 400 locals buits

Aquesta primera convocatòria de compra de baixos s’inscriu en una estratègia més àmplia que sota el nom “Amunt persianes” s’ha marcat com a repte que 400 establiments que ara mateix estan tancats tornin a acollir alguna activitat. La mesura té un pressupost de 17 milions d’euros per a la compra d’espais però contempla altres iniciatives complementàries: ajudes econòmiques per iniciar negocis i incentius per aquelles activitats que es desplacin a locals en planta baixa.