La meitat dels sanitaris té algun trastorn mental

Gairebé la meitat dels professionals sanitaris espanyols ha tingut durant la primera onada de Covid símptomes d’un trastorn de salut mental. Encara que es tracti de símptomes explicats pels propis professionals a través d’una enquesta epidemiològica i no per un diagnòstic psiquiàtric, el volum és molt alt: sis vegades més indicis de depressió major que el que assenyalen enquestes europees anteriors.

El 3,5% reconeix que va tenir idees de suïcidi, de com fer-ho. Un altre 4,5% admet idees de mort passives: desitjava adormir-se i que desaparegués tot. I aquest patiment que reflecteixen les xifres interfereix notablement en la vida personal, laboral i social del 14,5% dels professionals. El 80% estava en contacte directe amb la malaltia.

Aquests resultats formen part de l’estudi dut a terme per Epidemiologia de l’institut de recerca IMIM de l’hospital del Mar, del Ciber de Salut Mental i del de Salut Pública. Ho ha dirigit l’investigador de l’IMIM Jordi Alonso i han participat més de 9.000 professionals de tots els estaments, de 18 centres sanitaris situats en sis comunitats autònomes.

“Representen a 100.000 treballadors i els resultats mostren una major vulnerabilitat quan ja s’ha tingut abans algun problema de salut mental, quan s’és dona, quan s’està exposat a la Covid constantment i quan a més hi ha mala formació i inseguretat financera”, explica Jordi Alonso a La Vanguardia.