La Festa Major de Gràcia programa 21 guarnits “aeris”

Les activitats seran amb aforament limitat i reserva prèvia

Plaça de la Vila de Gràcia. ACN

La Festa Major de Gràcia recupera enguany la presencialitat, però ho farà de manera adaptada a la situació sanitària amb l’objectiu d’evitar concentracions. En aquesta edició fins a 21 carrers tindran guarniments “aeris”, que estaran elevats per facilitar el pas de les persones, i qualsevol element que hi hagi als laterals “serà de poc volum”.

D’aquesta manera es manté l’element més emblemàtic de la festa, malgrat que no hi haurà el tradicional concurs de guarnits. Cada carrer podrà organitzar com a màxim tres activitats diàries, una d’elles un concert, i totes les activitats seran amb aforament limitat i reserva prèvia. Hi haurà tres espais de programació unitària: la plaça Joanic, el carrer Pi i Margall i el carrer Bailèn.

La festa se celebrarà en les dates habituals, del 15 al 21 d’agost, i aplicarà els protocols vigents. Així, malgrat que s’havia anunciat que les activitats serien fins a la 1 de la matinada, s’han avançat perquè tot acabi abans de les 00.30 h i segueixi, per tant, l’horari que marca el Procicat. Tota la programació estarà disponible al web de l’Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Festa Major de Gràcia a partir del divendres 6 d’agost. Les reserves es podran fer a partir del dilluns 9 d’agost.

Guarnits

L’aforament per visitar els carrers serà controlat i hi haurà fins a un centenar de persones que tindran la funció de regular l’accés. Així mateix, es definiran direccions úniques per evitar aglomeracions. Enguany el carrer Llibertat celebrarà els 150 anys de guarnit.

Malgrat que no hi haurà concurs de carrers, sí que se celebrarà el concurs de balcons, portalades i comerços. També hi haurà els concursos tradicionals de pintura, tenis taula, fotografia i escacs. A més, també hi ha la voluntat de recuperar les activitats de cultura popular, que s’estan acabant de definir i s’anunciaran en els pròxims dies, segons ha explicat Carbonell.

Concerts

Així mateix, per ampliar aforaments i garantir les distàncies entre persones s’habilitaran tres espais de programació unitària: plaça Joanic; carrer Pi i Margall, entre els carrers de Sant Lluís i Joaquim Ruyra; i carrer Bailèn, entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret i Indústria.

Entre les actuacions musicals, l’organització ha avançat que hi haurà espectacles de Xiula, Elena Gadel, Sanjosex, Haváname, Milkers, Sabor de Gràcia, Wom Blues i Da Souza, entre altres. Així mateix, hi haurà programació especial de folk gràcies a la col·laboració amb el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT).

Pregó a càrrec de Jordi Cuixart

Tal com es va anunciar, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, farà el pregó de la festa. En aquest cas l’aforament serà restringit amb invitació i, per tant, no es podrà accedir a la plaça de la Vila. El pregó es podrà seguir de forma telemàtica a través d’internet o per televisió. L’acte es farà el 14 d’agost a la tarda.

Homenatge a Jordi Fàbregas

La Festa Major de Gràcia 2021 també comptarà amb un homenatge a Jordi Fàbregas, fundador del Centre Artesà Tradicionàrius, qui va morir el gener passat. A més, Fàbregas va ser compositor de gran part de les músiques de la festa. L’acte es farà el dimecres 18 d’agost a la tarda.

Amb tot, els organitzadors han assenyalat que malgrat que les restriccions la festa pretén mantenir els tres “valors insígnies”. Així, hi haurà un punt d’informació i assessorament per prevenir agressions masclistes i LGTBI-fòbiques; es repetirà l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús i es farà recollida selectiva de residus en els diferents espais de la festa.