La Diputació de Girona i la Diputació de Barcelona anuncien noves mesures per regular els accessos al Parc Natural del Montseny

Les restriccions entraran en vigor aquest cap de setmana per aturar els problemes provocats per la sobreafluència de visitants en aquests parcs

Aquest matí, mitjançant via telemàtica, s’han donat a conèixer les noves mesures per regular els accessos al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. A l’acte hi han intervingut el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. A més, hi han estat presents la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, i el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín.

Des de fa algunes setmanes el Parc Natural del Montseny veu desbordada la seva capacitat d’acollida degut al gran nombre de persones que el visiten. Aquest fet ha preocupat tant als divuit municipis presents en aquesta zona com a la Diputació de Girona i a la Diputació de Barcelona, ens gestors del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Per aquest motiu s’ha decidit controlar l’accés a aquest espai natural amb noves mesures per regular i restringir els accessos als parcs naturals del Montseny.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha assenyalat que «per mantenir l’equilibri als parcs naturals i aturar els problemes provocats per la sobre afluència de visitants cal regular de manera conjunta l’accés als vehicles» i ha afegit que aquesta «resposta és consensuada» entre la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona, els municipis implicats i la Generalitat de Catalunya. «Evitarem que es repeteixin imatges com les d’aquest cap de setmana al Parc Natural del Montseny», ha puntualitzat el president.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha assenyalat que «totes les institucions estem alineades en la solució, però necessitem més que mai la col·laboració ciutadana. Hem de tenir més sentit del civisme i de la responsabilitat que mai» i ha afegit que «tenim un patrimoni comú de gran valor en un context de pandèmia. Hem de tenir com a objectiu prioritari la seguretat de les persones i evitar les aglomeracions», ha puntualitzat.

Durant l’acte s’ha anunciat l’aprovació, en el Procicat de demà divendres, d’un operatiu conjunt de Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i personal dels Parcs  a fi de regular l’accés als dos parcs i evitar la sobre afluència de vehicles als parcs. Segons aquest operatiu, els Mossos d’Esquadra restringiran l’accés per carretera als parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac quan els aparcaments estiguin plens.

Al Parc Natural del Montseny, els punts on s’establiran aquests controls son:

Eix Sant Esteve de Palautordera – Montseny – Brull – Seva  

·         BV-5301: Pk 5 a Sant Esteve de Palautordera

·         BV-5301: Pk 32 accés des de Seva al nucli del Brull

Eix Sant Celoni – Campins – Santa Fe – Viladrau

·         BV-5114: Pk 4 a la rotonda de Campins. Coincideix amb l’inici de la BV-5119, regulació dels accessos a Santa Fe i Plana del Coll

·         GI-543: Pk 17, a la intersecció de la GIV-5201 PK 0 en direcció a Sant Marçal Coll de Gomares

Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac:

Eix Central

·         BV-1221 carretera de Matadepera  – Mura – Talamanca: Pk 6, a la rotonda de la urbanització de les Pedritxes (Matadepera)

·         BV-1221 regulació a la cruïlla amb la BV-1223 cap a Coll d’Estenalles, deixant pas cap a Mura, segons evolucioni la situació.

Eix Oriental: Castellar del Vallès – Sant Llorenç Savall – Monistrol de Calders

·         B-124 Pk 12 accés a la vall d’Horta Sant Llorenç Savall

·         B-124 Pk 24,9 accés a Granera

·         B-124 Pk 32 accés a Monistrol de Calders

Eix Occidental: Terrassa – Rellinars – Castellbell i el Vilar:

·         B-122 PK 2,2 a l’encreuament amb la B-40 Pk 11,5

·         Punts de regulació al nucli de Rocafort B-1224 Pk 0 sortida cap a Mura; accés a la vall del Flequer B-1224 Pk 4,1; accés a Vallhonesta B-1229 Pk 2,0, accés a la font de Carlets B-122 Pk 13,7; accés a l’Obac B-124 Pk 9,9

Aquestes mesures estaran en vigor «mentre siguin necessàries», segons la explicat la presidenta Marín. De la seva banda, el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, ha destacat que «no es regula l’accés de persones, es regula el trànsit de vehicles per a la seguretat de les persones».

Dins el recinte del Parc Natural del Montseny hi ha actualment 1.044 places d’aparcament i al costat dels nuclis de població de la zona n’hi ha 551. El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en té 200 i a les poblacions properes n’hi ha 571 més.