La CUP i ERC estudien implementar una renda bàsica universal

Fixen l'objectiu de garantir el "control públic" sobre el sector energètic

La CUP i ERC s’han compromès a implementar una banca pública catalana “a curt termini” durant aquesta legislatura a través de l’Institut Català de Finances (ICF) i una renda bàsica universal per a les franges d’edat més vulnerables.

Els compromisos figuren en el preacord programàtic al qual han arribat tots dos partits per investir president el candidat dels republicans, Pere Aragonès, i al qual ha tingut accés Europa Press.

En el marc del compromís de crear una banca pública, ERC i la CUP treballaran per situar l’ICF com l’entitat de “referència a l’hora de facilitar al màxim l’impacte econòmic, social i ambiental dels fons europeus” de recuperació, que s’han compromès a estudiar conjuntament un cop es constitueixi el Govern.

El document també inclou l’acord de crear un “marc normatiu que faciliti la remunicipalització dels serveis públics com l’aigua”, a més d’una energètica pública.

Així, ERC i la CUP treballaran per situar sota control públic l’energia, incidir en el sector elèctric, recuperar les centrals hidroelèctriques amb la concessió caducada i definir un model de transició energètica.

A més, totes dues formacions estudien crear una nova Conselleria d’Acció pel Clima –una proposta que els republicans duien en el programa electoral–, que serà l’encarregada d’impulsar una llei de transició energètica, una altra de biodiversitat i un pla integral de protecció del delta de l’Ebre, entre altres iniciatives.

RENDA BÀSICA UNIVERSAL
El pla pilot de renda bàsica universal es desplegarà en tres fases, segons l’acord: en una primera, el 2021, es durà a terme un estudi de les opcions de disseny d’aquesta mesura per “alguna o algunes franges d’edat” i de quines modificacions es requereixen per aplicar-la.

El 2022, els partits es comprometen a implementar les millors transformacions acordades en polítiques de rendes socials i del pla pilot de renda universal per a les franges d’edat més vulnerables.

El 2023 arrencarà la tercera part del projecte, amb l’avaluació de l’impacte i funcionament de la renda bàsica i el plantejament de propostes per ampliar-la, “si és el cas”.

L’acord de la CUP i ERC inclou crear un comitè permanent de seguiment per avaluar un cop al mes “el compliment dels acords signats”, a més d’una comissió de coordinació entre el Parlament i el Govern que farà un control de caràcter tècnic-polític amb una periodicitat setmanal.

FONS NEXT GENERATION
El text recull que el document Catalonia Next Generation s’actualitzarà quan es constitueixi el Govern, tot i que l’objectiu “últim” dels fons ha de ser un canvi en el model productiu per centrar-lo en una estratègia industrial.

En aquest sentit, la digitalització i la transició ecològica han de ser objectius que serveixin de mitjà per garantir la vida i el benestar de les persones, especialment dels grups socials “que sempre queden marginats o en un segon pla”, i no l’objectiu final.

L’acord contempla que durant els tres primers mesos de la legislatura es farà un seguiment dels projectes seleccionats com emblemàtics per garantir “el màxim retorn públic, social i ambiental”.

Totes dues formacions han establert la creació d’una oficina governamental de gestió i control dels fons europeus que permeti la participació de societat civil, municipis i agents econòmics i sindicals.

A més, es generaran espais perquè pimes, autònoms i empreses locals i de l’economia social i solidària puguin participar en la proposta i desenvolupament dels projectes, i es prioritzaran els recursos de la Generalitat a la gestió dels projectes “que veritablement impliquin una transformació ecosocial”.

REINDUSTRIALITZACIÓ
L’acord entre totes dues formacions inclou impulsar la reindustrialització de Catalunya prenent un paper actiu i incrementant la participació pública en les empreses que donin suport i defensar indústries emergents a través de la participació directa en companyies.

D’altra banda, contempla redactar un nou Pla Nacional per a la Indústria i la crear un fons de reconversió industrial i de foment del cooperativisme per facilitar que les empreses que han anunciat el seu tancament es puguin reconvertir en cooperatives.

ERC i la CUP han consensuat exigir a l’Estat que interrompi el pagament de les quotes d’autònoms, redueixi el lloguer dels locals comercials i obri línies de finançament públic “amb interessos tous”.

El pacte inclou un pla de seguretat laboral i contenció per “rescatar el teixit productiu, les pimes i els autònoms a través de l’assessorament, i crear línies de suport a treballadors per a la continuïtat de les empreses que tanquin per garantir els llocs de treball a través de cooperatives.

REBAIXAR LA TEMPORALITAT DEL SECTOR PÚBLIC
El preacord inclou un Pla d’Estabilització que permeti rebaixar la temporalitat dels 90.000 treballadors interins i temporals del sector públic, especialment en l’àmbit de l’educació infantil.

A més, es treballarà per fer un canvi “profund i radical” en el marc jurídic laboral català que limiti la subcontractació a treballs no permanents de l’empresa i que garanteixi la mateixa retribució entre l’empresa principal i la subrogada.

També es preveu eliminar la preferència aplicativa del conveni d’empresa i exigir nous continguts mínims referents a ultraactivitat, gènere i eliminació de distribució irregular; i un canvi en el repartiment del temps en maternitat i paternitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Catalunya continua sumant molts morts

Notícia següent

Un veí de Reus ingressa a presó per dos robatoris amb força en tallers mecànics

Notícies relacionades