La cloroquina no protegeix de la Covid-19

Són els resultats que es desprenen de l'enquesta a pacients amb tractament crònic feta per la UdL, l'Arnau i l'IRBLleida

La cloroquina i els seus derivats no tenen un efecte protector sobre la covid-19 en persones tractades crònicament, segons una recerca desenvolupada per investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i l’Hospital Arnau de Vilanova que acaba de publicar la revista internacional ‘PLOS ONE’.
Són els resultats del seguiment a pacients que prenen aquest fàrmac per al control de les seves malalties auto-immunes, comparant la prevalença de la covid-19 entre ells i un grup de control que no consumeix cloroquina. L’Organització Mundial de la Salut també ha confirmat que cap dels fàrmacs contra la covid que estava provant, com ara la cloroquina o el remdesivir, en redueixen la mortalitat.
Els investigadors lleidatans han distribuït una enquesta, amb especial atenció a les associacions espanyoles de pacients centrades en malalties auto-immunes i reumatologia, però també a la població en general. En total, l’han respost 2.295 individus d’arreu de l’Estat, dels quals n’han seleccionat 2.150. Dins d’aquesta mostra, 319 són persones que segueixen tractaments amb cloroquina o derivats. La majoria, amb hidroxicloroquina.

Malgrat aquests fàrmacs han demostrat efectivitat contra infeccions víriques com ara la síndrome respiratòria aguda greus (SARS), la grip A o el Zika, l’estudi ha comprovat que en el grup tractat la prevalença de la covid-19 és del 5,3% i al de no tractats, del 3,4%. Les xifres augmenten en casos d’exposició comunitària, pujant fins el 17% en grups tractats i el 13,4% en no tractats.

Les dades indiquen que “els pacients que prenen regularment derivats de cloroquina estan igualment exposats a la infecció per SARS-CoV-2 i han de prendre les mateixes mesures de protecció que la població general”, destaca el professor de la Facultat de Medicina de la UdL i investigador de l’IRBLleida, Joan Fibla. “Aquestes conclusions s’haurien de tenir en compte en els protocols de prevenció i tractament elaborats pels responsables polítics sanitaris pel tractament de la malaltia en nous brots”, afegeixen els autors de l’article.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ajornen de nou extirpar la vesícula d’una dona després d’esperar 15 mesos

Notícia següent

Els resultats de l’assaig clínic a l’Apolo es coneixeran a mitjan gener

Notícies relacionades